Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Design för en energiresilient vardag

Visar hur hushåll kan öka sin efterfrågeflexibilitet och hantera störningar i elleveransen, samtidigt som de lever ett gott och meningsfullt vardagsliv

IVAs 100-lista 2021

Vårt ökande beroende av elektriska och uppkopplade produkter är ohållbart ur resurssynpunkt och gör oss sårbara i ett framtida energisystem där mer förnybara källor och klimatförändringar ökar sannolikheten för effektbrist och strömavbrott. Grundat i hushålls vardagsbehov tar vi fram kunskap, designriktlinjer och produktexempel som visar hur hushåll kan öka sin efterfrågeflexibilitet och hantera störningar i elleveransen, samtidigt som de lever ett gott och meningsfullt vardagsliv.

Forskningen bedrivs i samarbete med Sara Renström och Maria Håkansson från RISE och Katharina Merl och Linus Wiklander från designbyrån Boid.

IVAs 100-lista 2021: Hållbar krisberedskap

IVAs 100-lista 2021 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Hållbar krisberedskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Projektbeskrivningarna i listan är forskarnas egna. 

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar