Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Bror Tonsjö prisas för smart digitalisering

Den mekaniska verkstaden Bror Tonsjö vinner företagstävlingen Smart industri 2021. Företaget har målmedvetet digitaliserat hela sin verksamhet med en tydlig målbild: mer effektiva, flexibla och visuella processer. Företagen Swegreen och Vinden föräras med hedersomnämnande.

Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö, och medarbetare under prisutdelningen på IVA i Stockholm.
Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö, och medarbetare under prisutdelningen på IVA i Stockholm.

– Det är hedrande att vi utsetts till vinnare i företagstävlingen Smart industri för vårt arbete med att integrera de digitala verktygen i vår organisation. Att vi varit öppna med hur vi tagit oss an digitaliseringsresan har gjort att vi kunnat dra lärdom av andra företags utmaningar och erfarenheter. Våra kunder ser också att Tonsjö ligger i framkant och vill utvecklas för att möta framtida krav i branschen, säger Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö.

Bror Tonsjö AB i Kode, ett familjeföretag grundat 1962, utför skärande bearbetning i metalliska material. Bror Tonsjö utgör enligt juryn ett skolboksexempel på smart industri, där digitaliseringens möjligheter till förbättring av produktivitet, effektivitet, hållbarhet och framtidssäkring av bolaget löpande och långsiktigt tas tillvara – med innovation, arbetsglädje och kunder i fokus. Att bolaget dessutom generöst delar med sig av vunna kunskaper och erfarenheter till andra förstärker bolagets status som gott exempel och gör dem till en mycket värdig pristagare i företagstävlingen Smart industri. (ur juryns motivering)

Hedersomnämnanden till Swegreen och Vinden AB 

SweGreen, ett AgTech-företag som erbjuder lösningar för vertikal butiksodling av grönsaker året runt, tilldelas ett hedersomnämnande i 2021 års företagstävling Smart industri. Bolaget utgör ett mycket gott exempel på hur intelligent teknik i kombination med nytänkande och utmanande av invanda föreställningar kan nyttjas för att skapa helt nya affärsmodeller – och till och med bli något helt annat och bättre än den ursprungliga affärsidén. Också bolagets tydliga fokus på digitalisering som verktyg för att bidra till hållbara lösningar och cirkulär ekonomi är i sig väl värda att lyfta fram.

Vinden AB tilldelas ett hedersomnämnande i 2021 års företagstävling Smart industri för att genom sin modell för digitaliserad självförvaring i grunden utmana principerna för traditionell lagerhållning och förvaring på ett mycket innovativt sätt. Genom nytänkande och stort kund- och hållbarhetsfokus utgör de ett mycket gott exempel på hur digitalisering kan nyttjas för att med stora vinster utveckla helt nya affärsmodeller, väl värt även för traditionell industri att inspireras av.

– Årets pristagare och mottagare av hedersomnämnanden är sett till sina verksamheter mycket olika varandra, men utgör alla goda exempel på de möjligheter digitaliseringen öppnar. Bror Tonsjö är ett lysande exempel på ett traditionellt industriföretag som genom digitalisering transformerat alla delar av sin verksamhet. Årets hedersomnämnanden går till två företag som har utnyttjat digitaliseringen för att utveckla helt nya affärsmodeller. Detta visar digitaliseringens kraft, och vi vill lyfta fram dem som förebilder för andra att inspireras av, konstaterar Johan Weigelt, vice vd på IVA och juryns ordförande.

I 2021 års företagstävling utsågs sex företag till finalister: 24Storage, AB Furhoffs Rostfria, Bror Tonsjö AB, SweGreen, Vinden AB och Vironova AB.  

Bror Tonsjö - vinnare 2021

Swegreen - hedersomnämnande 2021

Vinden - hedersomnämnande 2021

Företagstävlingen Smart industri

Företagstävlingen Smart industri instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA och har sedan dess genomförts årligen. Tävlingen uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Syftet är att stimulera små och medelstora företags digitala och hållbara transformation genom att lyfta fram goda exempel som kan visa vägen framåt.  Första pris är en skräddarsydd kunskapsresa som arrangeras av IVA.

Företagstävlingen 2024 finansieras av Scania, Siemens och Teknikföretagen.

Mer om Företagstävlingen Smart industri