Climeon årets vinnare av Smart industri

Energiteknikbolaget Climeon vinner första priset i företagstävlingen Smart industri. Climeon omvandlar geotermisk värme eller spillvärme från industrier och fartyg till grön el, med kraftfullt stöd av digital teknik. Företagen OP Teknik och ZeroPoint Technologies föräras i år med varsitt hedersomnämnande.

Rikard Pettersson, mjukvaruchef på Climeon. 

 Vi är mycket stolta över att ta emot Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) pris för Smart industri. Det känns extra roligt att det är vår it-strategi och it-plattform som prisasdelar som gör stor skillnad för våra kunder, men som inte alltid syns utåt, säger Rikard Pettersson, mjukvaruchef på Climeon. 

Cimeon omvandlar lågtempererad spillvärme till energi 

motivering för årets vinnare skriver juryn bland annat: Climeon AB, ett svenskt produktbolag inom energiteknik, utses till vinnare i företagstävlingen Smart industri 2020 för att med stora hållbarhetsvinster nyttja digitaliseringens möjligheter för att utveckla såväl produkt som affär. Bolaget, som omvandlar lågtempererad spillvärme och geotermisk värme till grön el, har på några år vuxit från liten Startup med ett fåtal anställda och en prototyp till Scaleup med drygt 90 anställda i fem länder, flera kommersiella installationer och en omsättning över 100 MSEK. Tack vare väl genomtänkt kundanpassning, smart data-användning och en flexibel affärsmodell som kombinerar tradition med nytänkande uppfyller Climeon alla juryns kriterier, och visar på stor potential för fortsatt positiv utveckling. 

 Juryn har haft ett svårt uppdrag då alla kandidater är riktigt bra och intressanta. Att många av årets finalister är IoT-bolag, vilket flera i juryn efterlyst tidigare år, är särskilt glädjande och samtidigt ett bevis på vilken enorm utveckling som skett på området sedan tävlingen startade för fem år sedan, säger Johan Weigelt, vice vd på IVA och juryns ordförande. 

Hedersomnämnanden till OP Teknik och ZeroPoint Technologies 

OP Teknik tilldelas ett hedersomnämnande för att genom intressant och spännande teknik leverera en viktig pusselbit i den cirkulära ekonomin  intelligent avfallssortering med hjälp av AI och robotteknik.  

ZeroPoint Technologies tilldelas ett hedersomnämnande för sin utveckling av spetsteknologi med potential att radikalt effektivisera i princip alla digitala system, med betydande sänkning av energiförbrukning och produkt- och driftskostnader som vinst.  

Fakta om Smart Industri 

Tävlingen, som instiftades 2016 av SiemensTeknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Första pris är en skräddarsydd internationell kunskapsresa som arrangeras av IVA i samarbete med tysk-svenska handelskammaren. I år utsågs sex företag till finalisterClimeonLumenRadioOP TeknikMTEK IndustrySomas Instrument och ZeroPoint Technologies 

Här hittar du mer information om Smart industri och intervjuer med samtliga finalister: iva.se/smart-industri  

Ny Teknik: Climeon stöttas av techgiganter – får pris som Sveriges smartaste

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73