Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Framgångsrik återvinning prisas i E-kampen

Team HFK Recycling från Ekhamraskolan i Mariestad vinner E-kampen som är en företagstävling för elever i högstadiet. Genom sin affärsidé att innovativt samla in metallskrot till återvinning har teamet lyckats identifiera ett problem i sin omgivning och format en affärsidé inom ett specifikt, avgränsat område, menar tävlingens jury.

Pristagarna med diplom
Fotograf: Erik Cronberg

– Vi fick fler kunder än vad vi hann med och arbetet med att hjälpa privatpersoner att återvinna metalskrot har fortsatt även efter E-kampen, säger de fyra entreprenörerna Albin, Joel, Zeb och Karl från klass 9 Öst vid Ekhamraskolan i Mariestad. 

Vinner 30 000 kr till klassen 

Team HFK Recycling från Ekhamraskolan i Mariestads kommun vann årets omgång av E-kampen. De omsatte cirka 5000 kr på två dagar genom att hämta metallskrot hos privatpersoner som sedan vägdes och återvanns. Den 23 maj reste klassen till Stockholm för att ta emot 30 000 kronor i prispengar på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) i Stockholm. Prispengarna är avsedda för teambuilding och gemensamma upplevelser. Under resan till Stockholm fick eleverna bland annat möta entreprenörer och besöka Ung Företagsamhets nationella mässa för att få inspiration. 

Juryns motivering 

Företaget har lyckats hitta ett problem i sin omgivning och format en affärsidé inom ett specifikt, avgränsat område. De har på ett framgångsrikt sätt lyckats kombinera att skapa värde både för sina kunder, sig själva och miljön. Med hållbarhet i centrum har de använt sig av sina egna förmågor och tillgångar för att bygga en fungerande affärsmodell och få reella kunder.  

Ungdomarna berättar själva om sin företagsidé 

Om E-kampen

E-kampen är ett utbildningskoncept för elever i årskurs 7-9. Här ges möjlighet att prova på hur det är att vara entreprenör, i allt från idéskapande till att driva företag i praktiken. Och att - för de elever som vill – tävla i entreprenörskap mot andra klasser runtom i landet. E-kampen anordnas av STARTcentrum på initiativ av IVA.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.