Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Galler gav Garantell guld

Det blev Garantell från Värnamo som vann den tredje omgången av IVAs företagstävling Smart industri. De fick priset för att enligt juryn ”på ett framgångsrikt sätt använt många av digitaliseringens möjligheter för att möta varje kunds unika behov av lösningar i metallnät”.

pristagare med blommor och diplom

Nyckeln till att Garantell på bara tre år gått från ett företag med stort lager av gallerprodukter till ett där varje order är startpunkten för att tillverka en kundanpassad lösning, är att kunden använder det webbaserade ritprogrammet.

– Det kunden ritar omformas till ett ”recept” som skickas till maskinerna som ska producera delarna. Men för att uppnå full automatik krävs betydligt mer än så. Därför har vi integrerat automatiska processer för bland annat kreditkontroll, produktionskapacitet, kollioptimering och fraktavtalsberäkning, säger Mikael Axelsson, vd för vinnande Garantell.

Drygt 40 företag hade nominerats till årets tävling.

– Det som slog oss i juryn var aktiviteten och uppfinningsrikedomen hos många företag att på så många olika sätt dra nytta av digitaliseringens möjligheter, säger Johan Weigelt, vice vd på IVA och juryns ordförande.

Garantell var ett av fem företag som gick till finalomgången. Deras konkurrenter var verkstadsföretaget Bror Tonsjö, FM Mattsson som utvecklat en smart vattenkran, Cella Vision som är världsledande på digital blodanalys och Alelion vilka tillverkar litiumbatterier för truckar och tyngre fordon.

Förutom äran vinner Garantell en kunskapsresa till Tyskland som genom sitt Industrie 4.0-initiativ ligger långt framme när det gäller att digitalisera teknikföretag.Kärnan i IVAs Smart industri-projekt är lärande genom goda exempel.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre pris än en kunskapsresa. På denna kommer vinnarna både att få se mycket nytt och lära av andra svenska företag som deltar, säger Johan Carlstedt, projektledare för Smart industri.

Företagstävlingen Smart industri

Företagstävlingen Smart industri instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA och har sedan dess genomförts årligen. Tävlingen uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Syftet är att stimulera små och medelstora företags digitala och hållbara transformation genom att lyfta fram goda exempel som kan visa vägen framåt.  Första pris är en skräddarsydd kunskapsresa som arrangeras av IVA.

Mer om Företagstävlingen Smart industri