Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Innovativ affärsidé mot matsvinn vinner E-kampen

Team Soul Bowl från Fredrikshovs Slottskola i Stockholm vinner årets upplaga av E-kampen, ett utbildningskoncept där elever i högstadiet får prova på entreprenörskap i praktiken. Vinnarnas affärsidé att omvandla butikers överblivna frukt till eftertraktad granola imponerade på juryn som ser stor potential i både produkten och de unga entreprenörerna.

Hela klassen med prischeck i Bankettsalen på IVA

– Vi är oerhört glada och stolta över att vinna årets upplaga av E-kampen. Det har varit otroligt kul och lärorikt att starta upp företaget. Responsen från kunderna har verkligen överträffat våra förväntningar, säger de tre entreprenörerna Theodor, Tilde och Chloé från klass 9A vid Fredrikshovs Slottskola i Stockholm. 

Överbliven frukt blev eftertraktad granola

Juryn imponerades av Team Soul Bowls förmåga att identifiera och utnyttja en outnyttjad resurs – frukt nära sista försäljningsdatum – som annars skulle ha slängts. Genom att köpa in denna frukt till reducerat pris, torka den och sedan producera granola, erbjuder de en skräddarsydd upplevelse där kunderna kan välja och vraka bland sina favoritfrukter för en unik granolablandning.

Vinner 30 000 kr till klassen

Den 29 maj hade klass 9A från Fredrikshovs Slottskola äran att besöka Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) i Stockholm för att motta ett stipendium på 30 000 kronor. Dessa pengar kommer att användas för att stärka sammanhållningen och finansiera gemensamma aktiviteter. Erfarenheter från möten med framstående entreprenörer och deltagande i Ung Företagsamhets nationella mässa bidrar till elevernas inspiration och lärande på deras entreprenöriella resa.

Juryns motivering

E-kampens vinnare har på ett lyhört sätt tagit sig an samhällsutmaningen med matsvinnet, genomfört en marknadsundersökning och på kort tid skapat en affärsidé med ett unikt kundfokus. Entreprenörerna har visat på entreprenöriella förmågor och har med stort engagemang förverkligat sin idé i praktiken. De har fått lärdomar kring företagarens villkor och vad det innebär att ta en idé till handling. Juryn är imponerad av deras driv och förmåga att se helheten och alla delar av företagandet. De ser stor potential i både produkten och entreprenörerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.