Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVAs 100-lista har unik plats i innovationssystemet

Som ny medlem i Research2Business styrgrupp hoppas Linköpingsprofessorn Fredrik Gustafsson kunna bidra till IVAs arbete med att nyttiggöra forskning. Han har själv lång erfarenhet som både forskare och entreprenör och menar att IVAs 100-lista har en unik plats i innovationssystemet.

Inkubatorer, innovationskontor och olika listor och tävlingar. För nystartade företag finns många typer av stöd och hjälp. I detta myller intar IVAs 100-lista en unik position, säger Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet.

citat tecken

– Det är det enda initiativet som bara vänder sig till forskare.

Sedan ett år tillbaka är han ny medlem i IVA-projektet Research2Business styrgrupp. Research2Business står bakom IVAs årliga 100-lista som lyfter fram aktuella och lovande forskningsprojekt inom teknik och ekonomi som kan komma samhället till nytta.

Enligt Fredrik Gustafsson är det viktigt att det finns en lista som fokuserar på forskare i innovationssystemet.

– 100-listan ger legitimitet och en kvalitetsstämpel åt forskare som satsar på att nyttiggöra sina idéer, något som kanske inte alltid uppskattas på universiteten på samma sätt som grundforskning.

Han har själv lång erfarenhet av entreprenörskap. Ur sensorforskningen har flera idéer fötts som resulterat i framgångsrika företag. Ett exempel är Nira Dynamics i Linköping som utvecklar och säljer mjukvara för att mäta däcktryck i bilar. Ett annat är Senion som står bakom ett system för inomhusnavigering i mobilen. Företaget såldes till den amerikanska telekomjätten Verizon 2021.

Fredrik Gustafsson tror att hans erfarenhet som både forskare och entreprenör är till stor nytta i arbetet med att utveckla Research2Business. Han har själv testat många av stödsystemen. Bland annat fick han genom IVA-programmet Mentor4Research den tidigare Saab-chefen Åke Svensson som mentor.

Att tidigt skaffa sig en rådgivare som kan ge vägledning är hans bästa råd till forskare som siktar på att kommersialisera sin idé.

– Innovationskontoren har bra kompetens, men det kan vara bra att först prata med någon senior kollega eller entreprenör som vet hur man startar bolag, kontaktar potentiella kunder och söker innovationskapital.

Det gäller också att kunna kommunicera sin idé till många olika målgrupper, allt från en kärnfull pitch till investerare till tekniska underlag till patentingenjörer.

Men samhällsnytta handlar inte bara om att starta företag, poängterar Fredrik Gustafsson. I ett ideellt projekt arbetar han och kollegor vid Linköpings universitet med att utveckla sensorsystem som förhindrar tjuvjakt i Afrika.

I fyra parker i Kenya och Sydafrika har vakterna hjälp av en app och smarta kameror för att skydda djuren. Kamerorna känner igen djur, fordon och människor och varnar om inkräktare kommer in i parken.

Den här typen av ideella samhällsprojekt välkomnas också till 100-listan.

– Som forskare kan man göra nytt på många sätt. I det här fallet utgick vi från en samhällsutmaning och vinklade forskningen mot att hitta en lösning.

Nyttiggörandeprocessen berikar även forskningen, säger Fredrik Gustafsson.

– Det gör att man fokuserar på relevanta problem. Man får också tillbaka problemställningar och utmaningar som man kanske inte ser som forskare när man bara sitter på sitt kontor.

Om Fredrik Gustafsson

Fredrik Gustafsson är professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet och medgrundare av flera forskningsbaserade företag, däribland: Nira Dynamics (däcktrycksmätning i bilar), Senion (inomhusnavigering i mobilen) och Softube (teknik för musikproduktion). Fredrik Gustafsson är medlem i styrgruppen för Research2Business sedan 2023, och ledamot av IVA, avdelning Elektronik sedan 2007.

 

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.