Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVAs Guldmedalj 2022: Peter Carlsson - visionären som vågade satsa

Peter Carlsson är visionären som vågade satsa på det som de flesta inte trodde var möjligt. Trots år av varningar och motgångar har han lyckats med bedriften att bygga en gigafabrik för tillverkning av gröna batterier i skogen utanför Skellefteå.

H.M. Konungen tilldelar Peter Carlsson guldmedaljen

När Peter Carlsson presenterade sin plan den 9 mars 2016 var det få som trodde att han skulle lyckas. Han ville bygga en jättefabrik som skulle tillverka batterier utan att använda fossil energi. Och han ville göra det i Sverige. Skeptikerna var många. Hur skulle han få ihop alla de miljarder som krävdes för att ro ett sådant megaprojektet i land? Och hur skulle han lyckas locka all den expertis som krävdes till en liten stad i norra Sverige? Trots alla varningar bestämde han sig för att satsa.

En orädd entreprenör med unika erfarenheter

Beslutet att gå emot strömmen stod på fler ben, inte minst grundade det sig på de unika erfarenheter han samlat på sig under sin tidigare karriär. Med en bakgrund bland annat inom telekombranschen blev Peter Carlsson i början av 2010-talet handplockad som inköps- och logistikchef på elbilsföreteget Tesla, det som då var en kaxig startup som få trodde på. Under de fem år han jobbade under den excentriske entreprenören och visionären Elon Musk fick han med egna ögon se att det var möjligt att lyckas med det omöjliga. Han fick också vara med och dra i gång en satsning på att bygga världens största batterifabrik - mitt ute i Nevadaöknen.

Driven av optimism och en tydlig insikt

Efter åren på Tesla började Peter Carlssons egna planer ta form, allt baserade på en tydlig insikt. I en mycket snar framtid kommer de flesta bilar som nyproduceras vara drivna på el. Behovet av batterier kommer att bli enormt – och Europa måste ha en egen produktion. År 2015 startade han, tillsammans med Paolo Cerruti, Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix företaget SGF Energy, som året därpå bytte namn till Northvolt. Idag, bara fem år senare har Peter Carlsson lyckats bygga upp ett företag med över tretusen anställda. I skogen utanför Skellefteå har de första battericellerna redan producerats. Och fler fabriker är planerade, bland annat i Göteborg, Borlänge och i Tyskland.

Motivering till IVAs Guldmedalj

Civilekonomen Peter Carlsson tilldelas IVAs Guldmedalj för sitt framstående entreprenörskap, ledarskap och innovativa förmåga att driva och utveckla nydanande megaprojekt med batteritillverkning för samhällets omställning till fossilfri energiförsörjning.

Fakta: Peter Carlsson

Född: 1970

Karriär i urval:

1993 Examineras som civilekonom vid Luleå Tekniska högskola.

1996 Anställs på Ericsson (numera Sony Ericsson) där han under tio år jobbar i flera olika befattningar, bland med ansvar för leverantörskedjor och som inköpschef.

2008 Blir landschef för NXP Semiconductors i Singapore.

2011 Blir headhuntad som inköps- och logistikchef till det lovande startup-företaget Tesla.

2015 Lämnar Tesla och är med och grundar företaget SGF energy, som året därpå byter namn till Northvolt

2016 Presenterar den 9 mars planen att bygga en gigafabrik i Sverige för tillverkning av gröna batterier.

2018 Börjar bygga fabriken i Skellefteå och en FoU-anläggning i Västerås.

2019 Den första battericellen produceras i anläggningen i Västerås.

2021 Den 28 december tillverkas den första battericellen på fabriken i Skellefteå.

Porträtt Peter Carlsson

IVAs Guldmedalj

I hundra år har IVA premierat framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle genom att dela ut guldmedaljer till personer som genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle.

IVAs Guldmedalj delas ut för förtjänstfull gärning inom akademiens verksamhetsfält. Medaljen delas ut vid IVAs årliga högtidssammankomst. 

Mer om IVAs Guldmedaljer
Guldmedalj