Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVAs Guldmedaljer

I över hundra år har IVA premierat framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle genom att dela ut guldmedaljer till personer som genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle.

Årlig utmärkelse

Guldmedaljer delas ut varje år, till personer som genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle.

IVAs Stora Guldmedalj delas ut till den som gjort en synnerligen framstående gärning inom akademiens verksamhetsfält.

IVAs Guldmedalj delas ut för förtjänstfull gärning inom akademiens verksamhetsfält.

Beslut om vilka som ska tilldelas guldmedaljer fattas av akademisammankomsten, baserat på förslag som beretts av medaljkommittén vars medlemmar utses av presidiet.

Fler medaljörer

Medaljörer 1921-2021

Mikael Dolsten, Sara Mazur, Daniel Ek, Anne-Marie Eklund Löwinder och Sverker Sörlin är några av de senaste årens guldmedaljörer. Se listan med alla IVAs medaljörer under hundra år här. (PDF)

Medaljörer ur arkivet

Bakom varje medalj finns en spännande berättelse om en person, en tid och ett bidrag till utvecklingen av samhället. Möt femton medaljörer som visar på bredden i de gärningar som akademien belönat under hundra år. (PDF)

Guldmedaljerna delas ut under IVAs högtidssammankomst

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.