Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Hitta STEM!

Tipsa om eller använd STEM-kartan som ger förslag på mer än 300 aktiviteter för unga - alla med koppling till teknik och naturvetenskap att upptäcka i närheten, eller på andra platser i Sverige.

Klicka i kartan och zooma in din nuvarande plats för att hitta aktiviteter i din närhet. Du kan också välja att använda menyn uppe till vänster längst upp på kartan. Längst upp till höger kan du klicka på "Visa större karta" för att få upp den i helskärmsläge. Lycka till!   

Digitala aktiviteter

Vill du hitta STEM-aktiviteter som är helt digitala och går att göra oavsett var du är? Här nedanför hittar du några! 

Girls in STEM

Nätverk som finns för att tjejer, ickebinära eller transpersoner inte ska välja bort STEM på grund av fördomar, för lite information eller brist på inspiration. Både för de som redan hittat in i värmen i STEM och som en inspiration för de som ännu inte hittat hit. 

Alla åldrar

Till Girls in STEM

Hello World

Ideell förening som verkar aktivt för att öppna dörren till STEM för barn och ungdomar och erbjuder kostnadsfria kurser och aktiviteter inom digitalt skapande. 

Ålder: 8-16 år

Till Hello World

Junior Academy

Internationellt vetenskapsprogram som ger en unik möjlighet att utveckla kunskaper i naturvetenskap och teknik. Svenska ungdomar samarbetar online med andra ungdomar och världsledande forskare från hela världen för att lösa riktiga globala samhällsutmaningar. 

Ålder: 13-17 år

Till Junior Academy

Kodcentrum

Ideell förening som introducerar barn till programmering och digitalt skapande, genom kostnadsfria aktiviteter. Arbetar för att bredda bilden av vem som kan programmera, stärka barns digitala kunskaper och förmågor och bidra till en förståelse för programmering och hur det påverkar samhället.

Ålder: 9-13 år

Till Kodcentrum

Pluggakuten

Ett forum där du kan få hjälp med allt som rör skolarbetet: läxhjälp, tips om hur du pluggar effektivt eller hur du undviker onödiga poängavdrag på prov. På Pluggakuten diskuteras lösningar på alla frågor som dyker upp, oavsett ämne eller kurs.

Alla åldrar

Till Pluggakuten

STEM@CGI At Home

Erbjuder gratis digitalt utbildningsmaterial och aktiviteter för att inspirera fler unga att utveckla sin kunskap om vetenskap och teknik och i framtiden vilja utforska karriärvägar inom STEM-området. 

Ålder: 7-15 år

Till STEM@CGI At Home

Vad är IVAs STEM-karta?

Kartan visar drygt 300 aktiviteter för unga mellan 6 och 19 år med fokus på naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik, som finns i din omedelbara närhet eller den stad eller plats som du anger. 

Genom STEM-kartan vill vi synliggöra det stora och breda utbudet av aktiviter för unga och bidra till att stimulera livslångt lärande, positiva attityder till kunskap och bildning, och ungas nyfikenhet, problemlösningsförmåga och upptäckarglädje.

Kartan har tagits fram i samverkan med nätverket STEM för unga där IVA samlar aktörer, initiativ och arrangörer av fritidsaktiviteter som uppmuntrar unga till lustfyllt lärande och stärker ungas vetenskapliga kapital.

Vad är STEM?

Förkortningen STEM  är en paraplyterm som används internationellt för att gruppera de relaterade disciplinerna vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Termen används vanligtvis i samband med utbildning och aktivteter för barn och unga - som kan skilja sig mycket åt men också har mycket gemensamt. 

Caroline Ingvarsson

Caroline Ingvarsson

Projektledare

Kompetensförsörjning

Telefon: 0764 -95 60 36