Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVAs Stora Guldmedalj 2023: Håkan Samuelsson – ingenjören som räddade en nationalklenod

Håkan Samuelsson är civilingenjören som på tio år lyckades vända den negativa trenden för den svenska nationalklenoden Volvo. Under Samuelssons enande ledarskap återtogs anseende och internationell konkurrenskraft, kulturella utmaningar kopplade till det kinesiska ägarskapet överbryggades, och produktionen kunde behållas i Sverige. Dessutom intog Volvo en framstående position i den viktigaste omställningen för bilindustrin på 100 år – övergången till elektriskt.

Photo by Ivars Utināns on Unsplash

När Håkan Samuelsson 2010 tog över ledarskapet på Volvo Cars hade företaget och varumärket ”världens säkraste bil” efter ett decennium i amerikanska Fords ägo tappat i både anseende och konkurrenskraft. När kinesiska biltillverkaren Geely tog över ägarskapet och satte Håkan Samuelsson i förarsätet påbörjades en utvecklingsresa, som inte varit utan utmaningar. Förutom de betydande kulturella utmaningarna fanns en stor rädsla för att viktiga verksamheter skulle flyttas från Sverige.

Under Håkan Samuelssons ledarskap under perioden 2012-2022 har Volvo Cars återtagit sin position som ett internationellt konkurrenskraftigt och globalt personbilsföretag, med fortsatt bas i Sverige och kvarvarande starka värderingar baserade på sitt svenska arv. Företaget har också lyckats inta en framträdande position i personbilsindustrins omställning till eldrift.

citat tecken

”Nu har vi gått in i den största tekniska förändringen på 100 år. Alla bilar kommer ju att bli elektriska. Så jag tror att vi står inför en stor omstrukturering och en konsolidering av hela industrin, där det gäller att veta vad man vill och göra förändringen snabbt om man vill vara med i den nya världen.” 

Motivering till IVAs Stora Guldmedalj 2023

IVAs Stora Guldmedalj tilldelas civilingenjör Håkan Samuelsson för sin unika ledarinsats inom fordonsindustrin i att utveckla Volvo Cars AB. Håkan Samuelssons insats har inneburit att Sverige har kvar en egen personbilstillverkning som också är internationellt ledande inom utvecklingen av elbilar, vilket spelar en viktig roll för svensk samhällsekonomi.

Om Håkan Samuelsson

Håkan Samuelsson är född 1951 och blev 1977 Civilingenjör vid Kungliga Tekniska Högskolan. Efter examen fick han anställning på Saab-Scania i Södertälje, där han avancerade via olika chefspositioner. 1996 blev han medlem i bolagets verkställande ledning, teknisk direktör och vice koncernchef. År 2000 blev han CEO för tyska fordonstillverkaren MAN Nutzfahrzeuge AG, och 2005 ordförande och CEO för MAN AG. Under sin tid hos MAN AG ansvarade Håkan Samuelsson för en omfattande omstrukturering av koncernen. 2010 blev han ledamot av Volvo Cars styrelse och klev två år senare upp på posten som verkställande direktör för bolaget, där han stannade till våren 2022.

Idag är Håkan Samuelsson bland annat ordförande i styrelsen för elbilsföretaget Polestar.

Håkan Samuelsson är ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) sedan 2017.

(Foto: Simon Åslund)

IVAs Stora Guldmedalj

I hundra år har IVA premierat framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle genom att dela ut guldmedaljer till personer som genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle.

IVAs Stora Guldmedalj delas ut till den som gjort en synnerligen framstående gärning inom akademiens verksamhetsfält. Medaljen delas ut vid IVAs årliga högtidssammankomst. 

Mer om IVAs Guldmedaljer
Guldmedalj

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.