IVAs Studentråd möter entreprenörer
Vad är en entreprenör egentligen? IVAs Studentråd har träffat entreprenörerna Kristina Alsér, Jessica Schultz, Staffan Truvé och Gunilla von Platen för att nå bortom stereotyperna och ta reda på vad entreprenörskap innebär i praktiken. Intervjuerna visar på fyra ganska olika vägar till entreprenörskap - men också på gemensamma perspektiv.

IVAs Studentråd möter: Kristina Alsér
IVAs Studentråd möter: Jessica Schultz
IVAs Studentråd möter: Staffan Truvé
IVAs Studentråd möter: Gunilla von Platen
Kristina Alsér
Ordförande för Familjen Kamprads stiftelse, entreprenör och före detta landshövding för Kronobergs län. Kristina Alsér är uppväxt i Linköping, men flyttade till Vimmerby när hon var 27 år, och mer eller mindre född entreprenör. Något hon menar handlar om mycket mer än att driva företag. Hon har alltid haft ett stort samhällsengagemang, och drev tidigt ett av de första miljöteknikföretagen i Sverige. Idag har Kristina fokus på att skapa förutsättningar för entreprenörskap och utveckling, särskilt på landsbygden, och är aktiv mentor för unga entreprenörer.
Kristina Alsér växte upp på landsbygden med föräldrar som var entreprenörer och fick tidigt företagandet med sig. För henne var det en självklarhet att själv bli entreprenör. Efter studier i Linköping bestämde hon och hennes man sig för att ta över familjeföretaget som hennes pappa hade startat. Men för Kristina handlar entreprenörskap inte bara om att driva företag, utan lika mycket om att vara företagsam och hitta innovativa lösningar på samhällsutmaningar.
![]()
"Att vara strategisk, modig, nyfiken och lösningsorienterad är avgörande."
Kristina har ett stort samhällsengagemang, och var bland annat medlem i regeringens globaliseringsråd 2006. Efter sin tid där fick hon erbjudandet att bli landshövding i Kronobergs län, ett uppdrag hon först tackade nej till. Men efter lite övervägande accepterade hon rollen med tre tydliga prioriteringar: företagande, modernt ledarskap och entreprenörskap. Det ansågs kontroversiellt att hon kom från den privata sektorn vilket inte var en så vanlig bakgrund för en landshövding. Men Kristina såg det som en möjlighet att bidra med ett innovativt och kundorienterat synsätt och ett utifrån-och-in-perspektiv till regional utveckling.
I rollen som landshövding la Kristina stor vikt vid att skapa en gemensam värdegrund och vision, med fokus på värderingar som tillit, öppenhet, ansvar och respekt. Tillit handlade om förtroende både inom organisationen och gentemot externa aktörer, medan öppenhet betonade vikten av kunskapsdelning och transparens. Genom att kombinera dessa värderingar med sitt fokus på företagande och entreprenörskap skapade Kristina en plattform för innovation och samarbete, som stärker regionens dynamik och utveckling.
Det är viktigt att som entreprenör låta sig bli inspirerad av andra, menar Kristina. Själv beundrar hon Astrid Lindgren, en person vi kanske inte först och främst tänker på som entreprenör. Men Astrid bröt sig loss från småstaden, klippte håret och gick sin egen väg - typiskt för en person med entreprenöriella egenskaper. En annan personlig förebild för Kristina är hennes mormor, som varken var entreprenör eller företagare, men som var “förbaskat modig” och vågade gå emot strömmen. Trots att hon var född i början av 1900-talet vågade hon ta egna beslut och gå sin egen väg. Hennes mod har har inspirerat Kristina att själv våga gå sin egen väg.
Som råd till framtida entreprenörer betonar Kristina vikten av att hålla det enkelt och fokusera på det du verkligen brinner för. Skapa och odla ditt nätverk tidigt och ta hjälp av de kontakter du har. Det är genom att dela erfarenheter och samarbeta som du kan lyckas. Värna om ditt nätverk och använd det medvetet. Stärk dina relationer och dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Entreprenörskap handlar om att bygga tillsammans och skapa förändring för framtiden, menar hon.
Kristina Alsér valdes in som IVA-ledamot, i avdelning Maskinteknik, 2011.
Jessica Schultz
Under Jessica Schultz uppväxt i Linköping var sporten en stor del av hennes liv. Jessica älskade att vara en del av ett lag: att tävla tillsammans och att vinna tillsammans. Drömmen var en karriär som handbollsproffs. En axelskada satte stopp för det, men blev samtidigt startpunkten för något nytt. Jessica var med och grundade det globala matkassebolaget HelloFresh och är idag partner på riskkapitalfonden Northzone. Hennes portfölj täcker ett brett spektrum av sektorer och hon jobbar varje dag för att andra entreprenörer ska lyckas.
![]()
"Vi måste bredda definitionen av vad en entreprenör är."
Jessica Schultz arbetar idag med entreprenörskap inom riskkapital, där hon investerar i bolag med stor potential och stöttar grundare genom att vara ett strategiskt bollplank. Tack vare sin erfarenhet från olika sektorer ser hon återkommande utmaningar och hjälper entreprenörer att navigera genom dem med hjälp av rätt nätverk och samarbeten. Efter elva år i branschen drivs hon fortfarande av att lösa problem och utmaningar. Optimism är en nyckel till framgång – den håller engagemanget vid liv i en dynamisk miljö där marknadsförändringar, som AI-skiftet, skapar nya möjligheter. För Jessica handlar det alltid om att förstå varför en idé fungerar just nu och hur man kan skapa rätt förutsättningar att lyckas genomföra den.
Jessica menar att entreprenörskap handlar om viljan att förändra och tänka annorlunda, både inom näringslivet och i offentlig sektor, där innovation kan göra stor skillnad. Förmågan att hantera ovisshet är en central egenskap hos entreprenörer. De trivs i kaos, ser möjligheter i utmaningar och drivs av problemlösning. Oavsett bolagets storlek uppstår ständigt nya hinder att övervinna. Många entreprenörer delar därför en orubblig optimism och en vilja att förändra branscher. De ser möjligheter där andra ser hinder och drivs av nästa mål snarare än av att fira framgångar. Just den rastlösheten och det ständiga drivet gör dem unika – och inspirerande att arbeta med.
Jessica tycker också att entreprenörskap kan vara en kraftfull motor för integration. Alla passar inte in i det traditionella utbildningssystemet, och många Jessica arbetar med har upplevt just det. Men det betyder inte att de saknar potential – tvärtom. I stället för att fokusera på svagheter menar Jessica att vi borde lyfta fram individens styrkor. Ofta finns de största möjligheterna just i det som gör oss annorlunda.
Jessica tycker att vi behöver fler entreprenörer i Sverige och har en unik möjlighet att få det, men att Sverige för tillfället är präglat av en negativ paradox. Trots att Sverige har ett starkt skyddsnät med välfärd, utbildning och möjligheter till omställning, är rädslan för att misslyckas ofta större här än i de länder som har starkast entreprenörskultur som exempelvis USA och Kina. Där menar Jessica att entreprenörskap ses som naturligt, och misslyckanden är en del av lärandeprocessen medan det i Sverige snarare uppfattas som ett nederlag. Jessica tycker att vi borde kunna ta oss ur den här paradoxen. Det svenska trygghetsnätet borde och kan uppmuntra risktagande, inte hämma det.
Jessica Schultz är styrgruppsordförande för Prins Daniels Fellowship som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Prins Daniel, i syfte att inspirera fler unga människor att se entreprenörskap som ett alternativ och våga ta steget att starta eget företag.
Staffan Truvé
Staffan Truvé har aldrig identifierat sig som entreprenör, trots att han är medgrundare av - och teknisk chef för - företaget Recorded Future som är världsledande inom underrättelseanalys och har över 1000 anställda globalt. Staffans karriär har präglats av nyfikenhet och ett starkt driv att kombinera forskning och teknik för att lösa komplexa problem. Han har varit en del av flera innovativa bolag och inspirerat unga forskare att våga ta steget till entreprenörskap.
Staffan Truvé visste från början inte exakt vad han ville göra. Därför blev det studier både inom teknisk fysik på Chalmers och vid Handelshögskolan i Göteborg. När han därefter fortfarande sökte sin väg i livet övertygade hans pappa honom att ansöka om ett stipendium för studier i USA, där intresset tog honom mot datalingvistik och språkanalys. Snart gled Staffan vidare in på bildanalys vilket lade grunden till att han doktorerade inom gränslandet mellan Computer Vision och språk, ett område som kan beskrivas som “old school symbolisk AI”.
Redan som doktorand startade Staffan tillsammans med några vänner sitt första bolag, inriktat på smarta hem för flerbostadshus. Efter disputationen grundade han, tillsammans med andra doktorer som tyckte det var roligt att bygga saker på riktigt, ett konsultbolag. Drivna av en gemensam vilja att omsätta forskning till produkter, kom Staffan och hans kollegor under det kommande decenniet att starta ett tiotal bolag.
![]()
"Entreprenörskap handlar inte bara om att utveckla produkter, utan också om att bygga en verksamhet och skapa ett starkt team."
Staffan beskriver sig själv som ostrukturerad och med svårigheter att fokusera på en enda sak, vilket han menar går emot den klassiska entreprenörs-stereotypen, där man förväntas vara ultrafokuserad på ett mål. Han lyfter vikten av att omge sig med människor som kompletterar ens egenskaper, och har själv varit skicklig på att samarbeta med mer fokuserade personer. Staffans egna styrkor ligger i att ha en bred syn och en förmåga att identifiera potential i både teknik och människor, menar han. För honom handlar entreprenörskap inte bara om att utveckla en produkt, utan lika mycket om att bygga en verksamhet och ett starkt team.
Staffan menar att framgång kräver en viss envishet, men också en lyhördhet gentemot marknaden. Han beskriver två typer av entreprenörer: krokodilerna, med små öron och stor mun, och elefanterna, med stora öron och liten mun. Enligt Staffan ligger nyckeln till framgång i att förstå vad kunderna verkligen behöver, och det börjar alltid med att lyssna.
2009 startade Staffan och hans team Recorded Future, en privat underrättelsetjänst som genom avancerad dataanalys förutsäger hot och mönster på nätet. Företaget har sedan dess vuxit enormt. Staffan ser framgången som ett resultat av skicklighet, tur och tajming, i kombination med erfarenheten av att ha gjort liknande saker tidigare. Han har aldrig sett sig själv som en riskbenägen entreprenör. För Staffan handlar det om att ta genomtänkta och kontrollerade risker, menar han.
![]()
"Att våga, men inte vara dumdristig, och att lyssna mer än du pratar – det är kärnan i framgångsrikt entreprenörskap."
Idag är Staffan bland mycket annat rådgivare till unga entreprenörer och är stolt över att ha inspirerat fler forskare att ta steget in i entreprenörskap. Han ser Sveriges starka trygghetssystem som en möjlighet för fler att våga satsa, men menar att vi fortfarande kan bli mer entreprenöriella. För honom är inspiration den viktigaste källan för att få fler att våga. Rådet till framtida entreprenörer är att våga, men inte vara dumdristig, och framförallt: att lyssna.
Staffan Truvé valdes in som IVA-ledamot, i avdelning Informationsteknik, 2006.
Gunilla von Platen
Gunilla von Platen är ett namn som på senare år blivit synonymt med entreprenörskap, mod och filantropi. Hennes liv är en inspirerande resa från en barndom präglad av flykt och utanförskap till att bli en av Sveriges mest framgångsrika affärskvinnor. Med en passion för att skapa värde, såväl ekonomiskt som socialt, har hon byggt en karriär som genomsyras av hård arbetsinsats och kompromisslös principfasthet.
Redan som barn visade Gunilla von Platen entreprenörsegenskaper genom att sälja allt från chokladbollar till påskkort för att bidra till familjens ekonomi.
Gunilla föddes i en kristen syrisk familj i Turkiet och kom som flykting till Sverige när hon var 4 år gammal. Barndomen präglades av ekonomiska svårigheter och en ständig kamp för att passa in i det svenska samhället. Som ett av åtta syskon lärde hon sig tidigt vikten av att arbeta hårt och vara kreativ. Som tonåring kombinerade hon studier med extrajobb och utvecklade en stark affärsmässig instinkt. Hennes drivkraft och ambition ledde henne till en karriär inom finansbranschen där hon snabbt gjorde avtryck.
![]()
"Entreprenörskap handlar om att överleva och hitta lösningar."
Efter en framgångsrik karriär på Skandia och en rad andra bolag valde Gunilla att starta sitt eget företag. Idén var enkel men revolutionerande: att satsa på kundservice i världsklass. Trots att många skrattade åt henne och förutspådde hennes snara konkurs, visade hon med tiden att kvalitet är vägen till långsiktig framgång. Hennes bolag, som började med ett kontor i Skellefteå, är idag en global aktör med miljarder i omsättning och tusentals anställda.
Gunilla skrev år 2020 boken Draken i rummet där hon öppet delar med sig av delar av sitt liv, från utmaningar som kvinna och invandrare i näringslivet till andra personliga motgångar. Hennes mod att blotta sig har rört många. Brev och meddelanden från personer som blivit inspirerade att följa sina drömmar strömmar in, berättar Gunilla som upplever att hon har hjälpt människor att hitta styrka att börja nya karriärer, komma ut som gay och stå upp mot förtryck.
![]()
"Om jag vågar berätta min historia, kan andra våga leva sin."
Gunillas karriär är kantad av tydliga principer. Hon berättar om hur hon byggt sin framgång på att vara lojal mot sina värderingar och sina anställda. Hon har alltid haft som ledstjärna att skapa värde för både kunder och samhället i stort. Filantropi har varit en röd tråd i Gunillas liv. Från dag ett har hon valt att ge tillbaka till samhället, oavsett om det handlar om ekonomiska bidrag eller att vara mentor för unga entreprenörer.
- Det handlar inte om hur mycket du ger, utan att du ger, säger Gunilla.
Gunilla uppmanar unga att vara modiga och prestigelösa. Hon lyfter Sverige som ett fantastiskt land att starta företag i tack vare trygghetssystemen. Hennes budskap är klart: Våga misslyckas. Det är bara genom att lära av misstagen som man kan bli starkare.
Gunilla von Platen är mer än en framgångsrik affärskvinna. Hon är också en röst för rättvisa, en förebild för många och ett bevis på att ingenting är omöjligt med rätt inställning och vilja.
Gunilla von Platen är medlem i styrelsen för IVAs Näringslivsråd.
Intervjuerna är gjorda under 2024 av John Bankefors, Uppsala universitet, Lukas Dust, Mälardalens universitet, David Hu, KTH, Benjamin Samuelsson, Uppsala universitet och Matilda Svensson, Chalmers tekniska högskola som alla är med i IVAs Studentråd.