Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Jättebra att synliggöra spännande forskning

Polarbröds koncernchef, Karin Bodin, uppskattar IVA-projektet Research2business 100-lista med utvalda forskningsprojekt. Granskningen av listans projekt gav en fullträff.

– Jättebra att synliggöra spännande forskning. Listan är kanonbra. För oss är det intressant att hålla koll på vad som händer i forskarvärlden, säger hon.

Listan med 2020-års projekt diskuterades i Polarbröds eget innovationslabb – Smedjan.

– Det blev inspirerande resonemang.

Särskilt tittade man på projekt inom livsmedel och energi. Viktigt var att projekten hade en tydlig inriktning på hållbarhet. Det begreppet är extra betydelsefullt för Polarbröd, som bland annat satsar på egen vindkraft. I år utsågs bolagets hållbarhetsredovisning till bäst i sin klass av Hallbars Awards.

– För oss går innovation och hållbarhet hand i hand.

Granskningen av listans projekt gav en fullträff. Även om flera väckte intresse.

– Vi hittade Mycorena Promyc som tar fram fullvärdigt mycoprotein. Det var en perfekt matchning. Vi har startat en dialog med dem. Det de gör är sannolikt tillämpbart i vår verksamhet, säger Karin Bodin.

Hon anser dock att de företag som ska hitta en lämplig samarbetspartner med hjälp av listan måste ha en viss storlek.

– Riktigt små företag har nog inte resurser att tillgodogöra sig forskningen. För dem måste det nog vara än mer riktat. Kanske skulle digitala workshoppar kunna locka en del.

Att 100-listan har ett årligt tema kan, menar Karin Bodin, göra den extra intressant.

– Å andra sidan, så flyter allt numera ihop. Digitalisering och hållbarhet exempelvis, säger hon.

Men temat för nästa lista, den som kommer 2021, passar förmodligen Polarbröd. Då handlar projekten om hur kunskap kan bidra till hållbar krisberedskap.

Fast kunskap om hur man konkret hanterar kriser har bolaget förstås redan demonstrerat. Efter den förödande branden som totalförstörde bageriet i Älvsbyn har man bland annat utvecklat en ny produkt. En brödmix. Med den kan konsumenter själva baka sitt Polarbröd. Mjölet och övriga ingredienser hade ju annars blivit liggande. Hållbart och innovativt.

– Men en lista med forskningsprojekt som bidrar till en hållbar beredskap för kriser tror jag ändå är en bra idé, säger Karin Bodin.

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista