Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Katarina Gunnarsson tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset - delas ut för fjärde gången vid IVAs Akademisammankomst den 29 maj. Priset är på 100 000 kronor. Pristagare för 2018 är Katarina Gunnarsson, reporter vid Sveriges Radio. I sin motivering lyfter juryn bland annat fram hennes integritet och självständighet.

Juryns motivering

Katarina Gunnarsson har ofta valt sin egen väg där andra sprungit i grupp. Hon har tidigt sökt upp verkligheter som inte synts på den offentliga scenen och hon har ställt öppna frågor där andra har givit tvärsäkra svar. Bristen på tydliga kunskapskrav i skolan, de hårt drabbande köerna för behandling av prostatacancer och skjutningarna i ”utanförskapsområden” hör till de väsentliga ämnen hon lyft fram i radio det senaste året, med insikt och inlevelse.

I sin arbetsprocess och i sina reportage i främst Studio Ett är Katarina Gunnarsson faktabaserad och utnyttjar på ett gediget sätt forskare och andra experter. Hon borrar djupt, envist och med stor personlig integritet.

Juryn

Ordförande i juryn har varit IVAs vd, professor Tuula Teeri. Juryn i övrigt har bestått av IVA-ledamöterna Hans Bergström, Eva Hamilton, Jan-Olov Johansson, Björn O. Nilsson och Lena Treschow Torell.

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset

Priset lanserades 2015 och främjar ett vetenskapligt synsätt i media samt excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap. Journalister verksamma i alla ämnesområden kan nomineras. Prissumman är 100 000 kronor. Priset har möjliggjorts genom bidrag från The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.

Om priset och alla pristagare
Person som läser en papperstidning