Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Månadens Vera

Under 2018 och 2019 gjorde IVAs Studentråd ett antal intervjuer under rubriken #månadensvera. Syftet var att lyfta ingenjörskvinnor både i och utanför IVAs nätverk för att inspirera andra kvinnor till att välja en ingenjörsutbildning. Genom intervjuerna visades bredden på de möjligheter som en ingenjörsutbildning har att erbjuda.

Som februaris (2018) Vera valde IVAs Studentråd att intervjua Tuula Teeri, tidigare rektor vid Aalto-universitetet och nuvarande vd på IVA. Här kan du läsa hennes svar.

Berätta om dig själv, hur du kom dit du är idag och vad gör du just nu

- Jag studerade genetik vid Helsingfors universitet och när jag valde att doktorera gjorde jag det på det finska forskningsinstitutet VTT. När jag var student så var det ganska hög ribba för att våga säga att man ville doktorera eller forska så det var inte ett helt enkelt val för många. Men när jag gick i grundskolan hade jag en väldigt ambitiös, ung lärare i biologi. Hon var en stor inspiration för mig och hon var väldigt duktig på att förklara varför forskning var viktigt. Tack vare henne fick jag självförtroende att våga söka mig till biologiutbildningen och senare doktorera och forska i bioteknik.

Efter att ha arbetat på både KTH och Aalto-universitetet fick jag frågan om att ställa upp i valet om att bli VD för IVA. Jag har alltid varit intresserad av frågor som exempelvis främjar forskningens roll i samhället eller hanterar landets konkurrenskraft så jag ställde upp. Jag blev vald och tillträdde som VD i november 2017.

Vad tycker du det innebär att vara ingenjör?

- Ingenjörer är problemlösare! Det är därför det är roligt att jobba med ingenjörer, de sitter inte och rullar tummarna utan de sätter igång direkt för att försöka hitta en lösning. Ingenjörer är doers och de driver samhället framåt.

Varför tror du att det har varit så få kvinnor som valt att studera ingenjörsutbildningar?

- Jag tror att det är svårt för både tjejer och killar att förstår vad ingenjörsyrket innebär när man går i skolan. Men när det gäller kvinnor tror jag att det har att göra med självförtroendet, de känner att de måste vara väldigt duktiga på allt. Matte och fysik kan vara skrämmande om man tror man måste kunna allt redan i början!

Det finns också många dolda inställningar och attityder i skolan, därför behöver vi bli bättre på att synliggöra tjejer i de tekniska ämnena.

Jag tror att IVA-programmet Tekniksprånget är en väldigt bra satsning för att öka antalet kvinnor, när man får möjlighet att testa ingenjörsyrket då vågar tjejer och de kan se att “det här klarar jag ju!”. Vi kan se att många tjejer väljer att söka en teknisk utbildning efter tekniksprånget.

Vad ser du för utmaningar och möjligheter i ditt jobb framöver?

- Just nu ser jag mest möjligheter! IVA är redan en framgångsrik organisation i sitt arbete för att främja vetenskap och forskning för samhällets bästa. Dessutom finns det en förnyelseanda på IVA vilket ger ännu bättre och inspirerade möjligheter för att fortsätta arbetet. Jag ser fram emot att börja jobba lite mer över generationerna, att inte bara titta på etablerade forskare och företag utan också se till de yngre och de mindre. Det kanske man kan se som en utmaning på en akademi men jag tycker bara att det är en möjlighet som inspirerar.

Vad skulle du sagt till dig själv som högstadie- eller gymnasiestudent om du fick chansen?

- Jag är riktigt nöjd med de val jag gjorde som gymnasiestudent. Detta mycket tack vare min biologilärare som nästan handledde mig till en forskningskarriär. Jag hade många möjliga karriärsval som ung, men jag fastnade för forskning för att hon kunde förklara varför det var viktigt. Hon gjorde det för mig ett realistiskt val.

(Skribent intervju: Sara Bergman)

Om IVAs Studentråd

Studentrådet är ett forum för samhällsengagerade studenter som vill möta likasinnade och forma morgondagens samhälle. Det är en plats för att testa idéer, träna färdigheter och bygga nätverk för studenter som vill vara delaktiga i att forma Sveriges - och världens - framtid. Studentrådet bidrar med ett viktigt student- och doktorandperspektiv till många delar av IVAs verksamhet.

Läs mer om IVAs Studentråd