Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Minalyze prisas för smart digitalisering av gruvindustrin

Minalyze vinner IVAs företagstävling Smart industri 2023. Företaget har med egenutvecklade avancerade digitala tekniker som bas ett världsunikt erbjudande som stärker gruvindustrins förmåga att samla in och visualisera geologiska data. Företagen Åkerströms Björbo och Preformance föräras med hedersomnämnanden.

Apparaten
citat tecken

Vi är oerhört glada över att vi utsetts till vinnare i företagstävlingen Smart industri för vår världsunika produkt som snabbt kan analysera och digitalisera stora mängder borrprover och underlätta gruvindustrins prospektering efter metaller och mineral.

Annelie Lundström, grundare och vd Minalyze

Juryns motivering  

Minalyze AB vinner 2023 års företagstävling Smart industri för att de med egenutvecklade avancerade digitala tekniker som bas har tagit fram ett världsunikt erbjudande som stärker gruvföretags förmåga att samla in och visualisera geologiska data. Minalyzes lösningar effektiviserar gruvors verksamheter världen över på ett radikalt sätt. Minalyze digitala teknik stärker också svensk gruvindustri, bidrar till Europas oberoende av metaller och mineraler från andra geopolitiska regioner, samt påskyndar samhällets elektrifiering och den gröna omställningen. 

– Juryn har haft ett svårt uppdrag att utse en vinnare då det varit en oerhört hög kvalitet bland kandidaterna. Det ger en fingervisning om vilken bredd av innovativa företag som finns i Sverige när det gäller digitalisering, säger Fredrik Hörstedt, vice vd på IVA och juryns ordförande.

Hedersomnämnanden till Åkerströms Björbo och Preformance 

Åkerströms Björbo AB som erbjuder radiostyrning och digitala tjänster för industriella processer och Preformance AB vars fokus är produktion av formsprutade plastdetaljer föräras med hedersomnämnande.

Juryns motiveringar  

Åkerströms Björbo AB tilldelas ett hedersomnämnande i 2023 års företagstävling Smart industri för sin långa tradition av digitalisering, alltid med utgångspunkt i kundens behov och med effektivare resursutnyttjande och minskat klimatavtryck som ledstjärnor. Åkerströms Björbo nyttjar digitala tillgångar och avancerad teknik för att ständigt förnya sitt erbjudande och värdeskapandet gentemot kunderna samtidigt som bolaget genomgått genomgripande förändringsresor internt. Åkerströms Björbo utveckling visar att det går att bedriva konkurrenskraftig verksamhet även långt utanför de traditionella industriregionerna vilket ger tydlig uppmuntran till andra svenska företagare. 

Preformance AB tilldelas ett hedersomnämnande i 2023 års företagstävling Smart industri för att de med högeffektiv utveckling och produktion, genomtänkt rekrytering och nyttjande av avancerade digitala verktyg skapar stort kundvärde, hög produktivitet och en lönsam verksamhet i snabb tillväxt. Preformance visar att modern tillverkningsindustri har en naturlig plats i Sverige och bolaget har potential att bli en viktig leverantör till ännu fler svenska kundföretag. Därtill inspirerar Preformance andra svenska tillverkningsföretag till att ta liknande utvecklingskliv. pristagarna med blommor och diplomAnna Stiwne, Åkerströms Björbo AB, Torbjörn Svensson, Minalyze, Henrik Arnesson, Preformance. Foto: Stefan Hollertz

Se fler bilder från prisutdelningen

Företagstävlingen Smart industri

Företagstävlingen Smart industri instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA och har sedan dess genomförts årligen. Tävlingen uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Syftet är att stimulera små och medelstora företags digitala och hållbara transformation genom att lyfta fram goda exempel som kan visa vägen framåt.  Första pris är en skräddarsydd kunskapsresa som arrangeras av IVA.

Företagstävlingen 2024 finansieras av Scania, Siemens och Teknikföretagen.

Mer om Företagstävlingen Smart industri

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.