Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Prisade för smart digitalisering

Emballator Plastics & Innovations i Ljungby segrade i IVAs nya företagstävling Smart industri.

I tävlingen, som är ett inslag i IVAs nya projekt Smart industri, deltog ett 40-tal företag. Sju av dessa gick till final. En namnkunnig jury kom fram till att Emballator Plastics & Innovations var det företag som allra bäst hade nyttiggjort digital teknik. Väderstad, som tillverkar avancerade maskiner för jordbruket, belönades med hedersomnämnande. Utmärkelserna delades ut i samband med invigningen av German Swedish Tech Forum på IVA.

Det vinnande företaget tillverkar bland annat plastburkar och hinkar främst till kemi- och livsmedelsindustrier. För ett antal år sedan befann sig Lagan Plast, det bolag där själva tillverkningen sker, i ekonomisk knipa. Digitalisering, lean-production och ett annorlunda ledarskap vände problemen till framgång.

– Jättekul med ett sådant här erkännande. Jag blev nästan chockad över att vi vann, säger Christian Silvasti som är vd för Emballator Plastics & Innovations.

Framgångarna för bolaget beror, förutom smart användning av digital teknik, på faktorer som delaktighet och dagliga förbättringar.

– När det gäller ledarskap är målet att alla ledare ska avskaffa sig själva. Det gör medarbetarna delaktiga i verksamheten.

En ytterligare beståndsdel i det som skapat framgång är kort ledtid från kundorder till leverans.

– Vi klarar att leverera 12 timmar efter det att vi fått en beställning.

Och det utan att det finns något egentligt lager att plocka från. Det är bland annat i det sammanhanget som exempelvis digitaliserade processer och 3D-printning kommer till användning.

– Ett nära samarbete med leverantörer och kunder är väsentligt för oss. Digitalisering använder vi där den gör verklig skillnad.

Kanske är ändå den allra viktigaste anledningen till att det nu går bra för företaget målet att göra kunderna framgångsrika.

Priset i tävlingen är en studieresa utomlands, skräddarsydd efter det vinnande företagets önskemål. Vart den ska gå är inte känt.

– Jag ska höra efter om tävlingsjuryn har några goda råd. Nu är det viktigast att alla våra medarbetare får veta att vi vunnit, säger Christian Silvasti, som är säker på att bolaget om fem år också kommer att ha fabriker utomlands.

Ur juryns motivering: ”Emballator Plastics & Innovations har på ett föredömligt sätt utnyttjat digitaliseringen för att effektivisera produktion, materialhantering och interna processer och därmed lagt grunden till företagets turn around.”

Hedersomnämningen till Väderstad AB motiverades av juryn med följande formulering: ”Väderstad har med hjälp av digitalisering intagit en framträdande position i arbetet med att effektivisera användningen av produkter vars funktioner varit grunden för det moderna jordbrukets utveckling de senaste 250 åren.

Företaget har genom att anta digitaliseringens utmaningar tacklat en mycket svår marknadssituation.”

Familjebolagets styrelseordförande, Christer Stark, fick också han ta emot en kunskapsresa som belöning.

De sju företag som gick till final var:

  • Beslag & Metall
  • Cellink
  • Emballator Plastics & Innovations
  • GARO
  • Gyllensvans möbler
  • Rolling optics
  • Väderstad 

Företagstävlingen Smart industri

Företagstävlingen Smart industri instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA och har sedan dess genomförts årligen. Tävlingen uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Syftet är att stimulera små och medelstora företags digitala och hållbara transformation genom att lyfta fram goda exempel som kan visa vägen framåt.  Första pris är en skräddarsydd kunskapsresa som arrangeras av IVA.

Företagstävlingen 2024 finansieras av Scania, Siemens och Teknikföretagen.

Mer om Företagstävlingen Smart industri