Rapport: Digitalisering i välfärden – dagsläge och framtid
I rapporten presenteras analyser, tio slutsatser och sju förslag om hur digitaliseringen ska bli en möjliggörare i framtidens välfärd. Rapporten är framtagen av IVAs projekt Digitalisering – möjliggörare i framtidens välfärd.
Publicerat:
24 juli 2022
Senast uppdaterat: 24 juli 2022
Projektet vill bidra till arbetet med att utveckla och förbättra välfärdstjänster. Vi menar att:
- Det behövs en faktabaserad bred diskussion.
- Diskussionen måste utgå från utmaningarna inom olika delar av de offentligt finansierade välfärdstjänsterna.
- Diskussionen måste också omfatta de många frågorna, inte minst kring offentlighetsprincipen och den personliga integriteten, om hur användningen av digital teknik påverkar samhället.
- Det behövs förslag för hur digitaliseringens hela potential kan utnyttjas för att utveckla välfärdstjänster med hög kvalitet och tillräcklig kapacitet.
Sju förslag
Projektet lägger i rapporten fram sju förslag som ska skapa förutsättningar för att digitaliseringen ska bli en möjliggörare i den nödvändiga utvecklingen av välfärdstjänsterna:
- Skynda på arbetet med att skapa en digital infrastruktur för den offentliga sektorn som också omfattar välfärdssektorn.
- Genomför en statligt initierad digitaliseringssatsning för de offentligt finansierade välfärdstjänsterna.
- Öka incitamenten och ta bort hinder för regioner och kommuner att samverka.
- Intensifiera FoU-arbetet inom välfärdssektorn genom att använda upphandlingsreglernas möjligheter. Skapa fler test- och innovationsmiljöer.
- Använd juridiken proaktivt för att utnyttja de nya möjligheterna att använda data inom välfärdssektorn.
- Genomför en statlig snabbutredning om hur det digitala utanförskapet ska hanteras.
- Skapa en ”Lex Kalix” för att öka kunskapen och förmågan att förebygga cyberattacker och andra hot mot it-säkerheten relaterade till välfärdstjänsterna.