Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Regeringen ökar anslaget till IVAs ingenjörspraktik Tekniksprånget

Regeringen satsar på Tekniksprånget och föreslår i höstbudgeten att anslaget ska utökas med nio miljoner de kommande tre åren. Totalt innebär det ett statligt anslag på 18 miljoner per år. Tekniksprånget, som drivs av IVA sedan drygt tio år, erbjuder unga vuxna betald ingenjörspraktik i fyra månader hos arbetsgivare runt om i hela Sverige.

citat tecken

IVA har genom Tekniksprånget gjort det möjligt för över 6 500 ungdomar att praktisera som ingenjör. Den utökade finansieringen från regeringen är därför otroligt glädjande. Det här gör att vi kan ge ännu fler möjlighet att upptäcka ingenjörsyrket.

Tuula Teeri, vd IVA

Praktiken ökar intresset för ingenjörsyrket

Tekniksprånget har under tio år möjliggjort för 6 500 ungdomar att praktisera som ingenjör hos 500 arbetsgivare på 200 orter runt om i Sverige. Data från SCB visar att av dessa ungdomar läser 92 procent vidare inom fyra terminer på universitet eller högskola. Av dem läser 77 procent en högre teknisk utbildning.

En utvärdering visar också att Tekniksprånget får fler kvinnor att välja en teknisk karriär och gör att färre studenter hoppar av högskole- och civilingenjörsprogrammen. 

– Praktiken gör att fler ungdomar mer konkret förstår vilka möjligheter en ingenjörsutbildning ger. Vi vill ge fler unga möjligheten att upptäcka teknik och bidra till en bättre mångfald på de tekniska utbildningarna och i arbetslivet, säger Helena Gyrulf, verksamhetschef på Tekniksprånget.

Läs regeringens pressmeddelande Regeringen kraftsamlar för att stärka ingenjörslandet Sverige

Tekniksprånget

Tekniksprånget ger unga vuxna chansen att testa ingenjörsyrket, genom fyra månaders betald praktik. Praktikprogrammet har drivits med framgång av IVA sedan 2012, i syfte att inspirera fler att välja en högre teknisk utbildning.

Praktiken erbjuds två gånger per år – en gång på hösten och våren. De som kan söka är mellan 18-21 år och ska ha läst naturvetenskaps-, teknik- eller ekonomiprogrammet i gymnasieskolan  

Mer om Tekniksprånget
Tre personer som hoppar mot rosa himmel

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.