Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tekniksprånget ger gymnasieekonomer chans att testa ingenjörsyrket

Med start våren 2024 ger regeringen Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) uppdraget att bredda målgruppen för Tekniksprånget. Det betyder att även de som läser ekonomi på gymnasiet nu kan söka praktik som ingenjör.

citat tecken

Vi vet att det finns ett stort intresse för högre tekniska utbildningar från ungdomar som läst ekonomiprogrammet på gymnasiet. Därför är det nu oerhört glädjande att vi kan välkomna ekonomistudenter och därigenom inspirera ännu fler till en teknisk karriär.

Helena Lind, verksamhetschef för Tekniksprånget.

Tekniksprånget lockar fler unga till teknisk karriär

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.  Genom fyra månaders betald praktik får unga upp till 21 år som läst natur- teknik- eller ekonomprogrammet i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. 

  • De får en unik inblick i teknikbranschen och dess utmaningar och möjligheter.
  • De får en chans att utveckla sina tekniska och personliga kompetenser.
  • De får ett värdefullt nätverk och kontakter med potentiella arbetsgivare och utbildningsanordnare.
  • De får en bättre grund för att välja en högre teknisk utbildning eller en annan karriärväg.

Ansökan till höstens praktik öppnar den 16 april. 

Tekniksprånget

Tekniksprånget ger unga vuxna chansen att testa ingenjörsyrket, genom fyra månaders betald praktik. Praktikprogrammet har drivits med framgång av IVA sedan 2012, i syfte att inspirera fler att välja en högre teknisk utbildning.

Praktiken erbjuds två gånger per år – en gång på hösten och våren. De som kan söka är mellan 18-21 år och ska ha läst naturvetenskaps-, teknik- eller ekonomiprogrammet i gymnasieskolan  

Mer om Tekniksprånget
Tre personer som hoppar mot rosa himmel

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.