Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVA kommenterar Nobelpriset i medicin eller fysiologi

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin delas lika mellan forskarna Katalin Karikó och Drew Weissman. De får priset för sin banbrytande grundforskning kring hur mRNA samspelar med vårt immunsystem. Kunskap som fick avgörande betydelse för den snabba utvecklingen av effektiva vaccin mot covid-19 under pandemin. IVA-ledamoten Anna Wedell, som sitter i Nobelpriskommittén, förklarar betydelsen av priset.

Vad är det årets pristagare har gjort?

De har gjort grundläggande och fundamentala upptäckter om hur mRNA påverkar vårt immunsystem och hur man kan modifiera mRNA så att det går att använda för behandling och vacciner.

Och vad är mRNA för någonting?

Det är en slags budbärarmolekyl som överför information från vårt DNA, alltså vår arvsmassa så att den blir en ritning för att tillverka rätt proteiner i cellens proteinfabrik.

Varför är årets upptäckt viktig?

mRNA-vacciner är en helt ny typ av vaccin som vi inte kunnat ta fram tidigare. Så det blev ett helt nytt och avgörande vapen för att bemästrande pandemin, tillsammans med de andra som utvecklades. För konventionella vacciner har ju också använts.

Så vad är det nya med de här nya mRNA-metoden då?

Tidigare har det krävts väldigt resurskrävande och tidskrävande cellodlingar för att få fram nya vaccin. Med den här metoden så kan man göra det utan att använda cellodlingar, vilket gör att det går både lättare och snabbare att framställa nya vaccin och att förändra dom om det behövs. Och under en kritisk pandemisituation så är ju precis det väldigt avgörande.

Vad är det mest anmärkningsvärda med det här priset?

Det är flera saker, men en väldigt viktig sak att lyfta fram är ju vikten av grundforskning. För den kunskap som gjorde det här möjligt tog dom ju fram långt innan de visste att den skulle komma till praktisk nytta under en pandemi. Och det visar hur viktigt det är med grundforskning eftersom vi aldrig kan planera i förväg vilka utmaningar vi plötsligt kan drabbas av. Då behöver vi sådan här grundkunskap för att snabbt kunna hitta rätt angreppssätt. Och det är ju det Nobelpriset handlar ju om. Fundamentala upptäckter.

Kan året pris öppna för fler medicinska möjligheter?

Massor! Det pågår väldigt mycket forskning. Dels kring vaccin mot ett flertal andra virus. Men det finns också ett väldigt intressant område kring cancerbehandling, där man tänker sig att man ska kunna få kroppens immunförsvar att reagera starkare mot tumörer genom att göra mRNA-vaccin mot det som är specifikt för varje tumör. Det är inte i mål ännu, men det är väldigt stor aktivitet där.

Var det ett svårt val för er i Nobelpriskommittén i år? 

Det var inte ett svårt val. Vi utreder ju oerhört noga och lägger väldigt mycket tid att vända på varje sten. Så när vi väl kommit fram till att något är prisvärt så är det ett tydligt och väldigt uppenbart pris. Det här är två väldigt, väldigt väl värda Nobelpristagare.

Läs pressmeddelandet: Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2023

Om Anna Wedell

Anna Wedell är professor i medicinsk genetik vid Karolinska Institutet. Sedan 2011 är hon ledamot av Nobelkommittén som röstar fram vilka som får ta emot Nobelpriset i medicin eller fysiologi.

Anna Wedell är även ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). År 2023 får hon ta emot akademins guldmedalj för sina banbrytande insatser kring utvecklingen av nya verktyg för individanpassad så kallad precisionsmedicin. 

(Foto: Stefan Zimmerman, KI)

Anna Wedell tilldelas IVAs Guldmedalj 2023

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.