Norden kan leda den gröna omställningen

De nordiska länderna har alla förutsättningar att ta en ledande roll i det globala arbetet med att ställa om till en fossilfri industri. Det var huvudbudskapet på en internationell konferens som lockade politiker, industriledare och forskare från flera länder till IVA i juni för att diskutera Nordens och Europas roll i den gröna omställningen.

citat tecken

Med sitt politiska och industriella ledarskap kan de nordiska länderna spela en avgörande roll och utgöra en inspiration för andra att följa och arbeta efter.

Den hälsningen skickade det internationella energiorganets IEAs högste chef, Fatih Birol till deltagarna på högnivåkonferensen Climate Urgency and the Nordic Response som hölls på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm i juni. På konferensen, som arrangerades av IVA i samarbete med Chalmers tekniska högskola, medverkade politiker, industriledare, myndighetschefer och forskare från både Sverige, Finland, Europa och Nordamerika.

En av huvudtalarna var klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

- Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att forskare, politiker och industrin samlas så här för att diskutera hur vi genom gemensamma ansträngningar i Sverige, Norden och EU ska ta oss fram på vägen mot nettonollutsläpp, sa ministern som var en av de som bjudits in för att ge sin bild av Nordens roll i den pågående energiomställningen.

Nordiska styrkor skapar försprång

Sverige och de andra nordiska länderna har i många år legat långt framme när det gäller omställningen till ett fossilfritt samhälle. En förklaring, som flera experter under konferensen pekade på, är att vi sitter på de resurser som krävs för att skapa gröna lösningar.

- Vi har naturresurserna, vattenkraften, enorma resurser när det gäller skog och metaller och vi har humankapitalet. Våra utbildningssystem är bland de bästa i världen. Vi tenderar också att underskatta vår tekniska kapacitet, hur mycket vi investerar i R&D och alla teknikföretag som vi startar, sa Peter Lund, professor i tillämpad fysik och avancerade energisystem vid Aalto universitetet i Helsingfors.

Ytterligare en faktor som har placerat de nordiska länder i framkant när det gäller den gröna omställningen är förekomsten av stora, gamla industriföretag som varit snabba på att investera i nya lösningar och affärsmodeller när omvärlden är på väg att förändras. Utan att vänta på politikerna. Det gäller inte minst företag inom historiskt sett fossiltunga branschen som energi-, gruv- och stålindustrin. 

- Vår framgång bygger på att vi kan förutspå hur marknaden kommer att se ut om 20-30 år, och att vi kan avgöra när det är dags att börja satsa på ny teknologi som gör oss konkurrenskraftiga även 2050. Det sa Jan Moström, IVA-ledamot och vd på gruvbolaget LKAB som är en del av den norrländska satsningen Hybrit, ett av två svenska projekt som siktar på att bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål i stor skala.

Går inte att leva på gamla meriter

Men för att Sverige, Norden och i förlängningen Europa ska hålla sig kvar i fronten av den gröna omställningen lär det inte räcka med att surfa på det försprång som vi har haft.

- Vi ligger i framkant idag. Men när jag reser runt i världen så ser jag att det är många som är på väg i kapp. Vi måste fortsätt att röra oss framåt, sa Håkan Buskhe, vd FAM och ordförande för IVAs Näringslivsråd.

Det satsas stort på grön teknik på många håll i världen. Inte minst i USA där den nyligen framröstade Inflation Reduction Act (IRA) beräknas generera över 400 miljarder dollar i satsningar på grön teknologi de kommande åren. För att möta detta behöver Europa, och de nordiska länderna satsa på flera fronter. Till exempel när det gäller viljan hos politiken, lärosätena och näringslivet att fortsätta sina satsningar på den forskning och utbildning som krävs för att hänga med i teknikutvecklingen. Det konstaterade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

citat tecken

Svensk ingenjörskonst är något vi kanske har tagit lite för givet, och här måste vi politiker vara med och driva på från vårt håll.

Romina Pourmokhtari

Politisk stabilitet och samarbete

Att ställa om ett helt samhälle är ett långsiktigt arbete som kräver omfattande åtgärder på många plan. Det är också förknippat med stora investeringar och ekonomisk risk. En av de faktorer som både forskare, politiker och industrirepresentanter på konferensen lyfte fram var därför betydelsen av förutsägbarhet och stabilitet. En av dem var IVAs preses Marcus Wallenberg.

citat tecken

Om du ska göra stora investeringar så måste du veta att de faktorer som styr förutsättningarna är stabila.

- Oavsett om det handlar om regelverk, tillstånd eller skatter. Det är oerhört viktigt att våra politiker förstår vad som krävs på den industriella sidan för att den här gröna omställningen ska bli av.

Det var ett resonemang som även klimat- och miljöministern höll med om. Även om hon var noga med att stryka under att hon inte tror att långsiktig stabilitet går att skapa genom att ”dopa” klimatarbetet med statliga subventioner. Det måste ske via marknadskrafter som gör det lönsamt för industrin och för privata finansiärer att gå in med de pengar som behövs. Men att skapa de rätta förutsättningarna kommer enligt ministern att kräva internationellt samarbete. Både mellan finansiärer och mellan politiker på EU-nivå.

- Att skapa de rätta regelverken på en EU-nivå, så att det privata kapitalet kommer in och för att se till att omställningen drivs av marknaden, det tror jag kommer att bli helt avgörande för att de här ska bli hållbart.

Stora möjligheter att ta ledningen

Trots alla utmaningar var den övergripande slutsatsen på konferensen att förutsättningarna för de nordiska länderna att gå i bräschen för den gröna omställningen är goda. Med våra naturtillgångar, vår tekniska kompetens och vår progressiva industri finns alla förutsättningar att lyckas. Men det krävs att vi samordnar våra styrkor, sätter upp en gemensam strategi och inte satsar inom fält där vi inte kan vara med och konkurrera.

- Vi behöver den sortens systemtänkande. Det är så vi i Norden och Europa kan sticka ut och hävda oss på den globala marknaden, sa Emma Nehrenheim som är chef för Northvolt materials.

Och enligt den Internationella energimyndigheten IEAs representant på konferensen, dr Paolo Frankl, så är det bråttom att agera.

- På IEA är vi alla överens om att frågan inte handlar om huruvida omställningen kommer att ske eller inte, utan vilken roll Europa kommer att spela i den här kapplöpningen. Och här tror vi att de nordiska länderna kan bli en förebild.

Fler bilder från konferensen 

Se hela seminariet i efterhand

Streamas Live

Climate Urgency and the Nordic Response

Onsdag den 12 juni 2024

08:30- 16:45

Streamas Live

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Seminariet sänds även digitalt.

Energi & resurser

Climate Urgency and the Nordic Response

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.