Billiga solceller och storskalig bränsleproduktion med en lysande järnmolekyl
Vi har skapat en järnmolekyl som kan producera vätgas och el med hjälp av solljus. Vi har nyligen visat att järn som är den näst mest förkommande metallen i jordskorpan, kan ersätta dyra och sällsynta metaller som idag används i fotokatalysatorer och solceller.
IVAs 100-lista 2023
Genom att skapa en billig och lättillgänglig fotokatalysator som kan framställa grön vätgas utan el från elnätet möjliggörs storskalig vätgasproduktion utan att konkurrera om elen som behövs till annat i samhället. Denna storskaliga vätgasproduktion möjliggör omställning till fossilfria drivmedel för tunga transporter och snabbare uppskalning av vätgasanvändningen inom industrin.
Solcellerna som vi utvecklar baserade på järn är enkla att tillverka och är dessutom semi-flexibla och transparenta. Inom några år kan dessa vara alternativ till befintliga solcellstekniker framför allt för lågintensivt inomhusljus, och då utgöra en billig och miljövänlig energikälla till hemelektronik (internet of things) på global skala.
Forskningsteam
Kenneth Wärnmark, Centrum för Analysis and Synthesis, KILU, PI (design och syntes av järnkomplex, fotokatalys, mekanistiska utredningar), Reiner Lomoth, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, Co-PI (fotofysik, elektrokemi, mekanistiska utredningar), Gerrit Boschloo, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, Co-PI (solceller), Marina Freitag, University of Newcastle, Co-PI (solceller),,Reine Wallenberg, Centrum för Analysis and Synthesis, KILU, Co-PI (elektronmikroskopi), Petter Persson, Teoretisk kemi, KILU, Co-PI (kvantkemi, mekanistiska utredningar)), Arkady Yartsev, Kemisk fysik, KILU, Co-PI (fotofysik, mekanistiska utredningar))