Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Billiga solceller och storskalig bränsleproduktion med en lysande järnmolekyl

Vi har skapat en järnmolekyl som kan producera vätgas och el med hjälp av solljus. Vi har nyligen visat att järn som är den näst mest förkommande metallen i jordskorpan, kan ersätta dyra och sällsynta metaller som idag används i fotokatalysatorer och solceller.

IVAs 100-lista 2023

Genom att skapa en billig och lättillgänglig fotokatalysator som kan framställa grön vätgas utan el från elnätet möjliggörs storskalig vätgasproduktion utan att konkurrera om elen som behövs till annat i samhället. Denna storskaliga vätgasproduktion möjliggör omställning till fossilfria drivmedel för tunga transporter och snabbare uppskalning av vätgasanvändningen inom industrin.

Solcellerna som vi utvecklar baserade på järn är enkla att tillverka och är dessutom semi-flexibla och transparenta. Inom några år kan dessa vara alternativ till befintliga solcellstekniker framför allt för lågintensivt inomhusljus, och då utgöra en billig och miljövänlig energikälla till hemelektronik (internet of things) på global skala.

Forskningsteam

Kenneth Wärnmark, Centrum för Analysis and Synthesis, KILU, PI (design och syntes av järnkomplex, fotokatalys, mekanistiska utredningar), Reiner Lomoth, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, Co-PI (fotofysik, elektrokemi, mekanistiska utredningar), Gerrit Boschloo, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, Co-PI (solceller), Marina Freitag, University of Newcastle, Co-PI (solceller),,Reine Wallenberg, Centrum för Analysis and Synthesis, KILU, Co-PI (elektronmikroskopi), Petter Persson, Teoretisk kemi, KILU, Co-PI (kvantkemi, mekanistiska utredningar)), Arkady Yartsev, Kemisk fysik, KILU, Co-PI (fotofysik, mekanistiska utredningar))

IVAs 100-lista 2023: Teknik i mänsklighetens tjänst

IVAs 100-lista 2023 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Projektbeskrivningarna i listan är forskarnas egna. 

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar