Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Trafiktorn för uppkopplade självkörande fordon

Genom att systematiskt integrera artificiell och mänsklig intelligens i reglersystemet för uppkopplade och automatiserade fordon, tar vi tekniken till en ny nivå och möjliggör för sådana fordon att hantera komplexa trafiksituationer.

IVAs 100-lista 2022

Vi introducerar och utvecklar konceptet trafiktorn som gör det möjligt för operatörer att samarbeta med AI i såväl fordon som i molnet och därmed säkerställa ett säkert och hållbart framtida transportnätverk med en mix av automatiserade och förarstyrda fordon.

Vi utvecklar mjukvara som kan strömma data mellan fordonen, supportinfrastrukturen och trafiktornet, för vilket vi har skapat startupen ABConnect (abconnect.io).

IVAs 100-lista 2022: Teknik i mänsklighetens tjänst

IVAs 100-lista 2022 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Projektbeskrivningarna i listan är forskarnas egna. 

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar