Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Rekordmånga forskningsprojekt från IVAs 100-lista utvalda till Silicon Valley

Antalet forskningsprojekt från IVAs 100-listor som är utvalda för Vinnovas exklusiva inkubatorprogram REACH i Silicon Valley har fördubblats jämfört med förra året. Projekten innehåller alla tekniska lösningar med stor potential att kommersialiseras och komma till nytta.

Golden gate-bron i Kalifornien
Foto: REACH

– Det här ett kvitto på att forskningsprojekten som antas till IVAs 100-listor har en stark affärspotential. För de utvalda projekten kommer inkubatorprogrammet REACH i Silicon Valley öka deras chanser ytterligare i deras arbete med att kommersialisera projekten så att de kommer till nytta, säger Marianne Dicander Alexandersson, styrgruppsordförande för IVAs projekt Research2Business.

Forskningsprojekt med stark affärspotential

REACH riktas till forskningsprojekt med fokus på teknik och lösningar som är relevanta för Silicon Valleys ekosystem och som har en potential att kommersialiseras. REACH genomförs för sjunde gången och totalt har 44 projekt från Norge, Sverige och Finland genomfört programmet. I år är tio projekt utvalda, av dessa kommer sex från Sverige och hämtas ur IVAs 100-listor – antalet utvalda projekt från Sverige har fördubblats jämfört med förra året.

De utvalda forskningsprojekten

Empatik AI - Utvecklar AI som förstår multimodala mänskliga känslor och förbättrar kommunikationen genom artificiell empati. Djupinlärningsmetoden kombinerar verbal och icke-verbal kommunikation som möjliggör en djupare förståelse av dynamisk mänsklig kommunikation.
Ulrik Rosenvinge-Thürmer, Stockholms universitet. Läs mer om forskningsprojektet

Envue Technologies - Utvecklar nästa generations nanoteknologi för att studera och analysera enstaka biomolekyler och samtidigt generera viktig information om dem. Det görs med ett optiskt instrument kombinerat med nanofluidiska chip och mjukvara med maskininlärning. 
Ellen Andreasson, Chalmers. Läs mer om forskningsprojektet

Innobrain - Utvecklar en AI-baserad metod för att automatisera hjärnvågsanalyser för industriella tillämpningar. Innobrain använder sig av Brain-Computer Interface, ett gränssnitt för att kommunicera direkt mellan nervceller och teknisk apparatur. Detta möjliggörs med en plattform som bygger på neurovetenskap och analysförmågan hos nya algoritmer för artificiell intelligens, för att automatisera analyser av hjärnvågor.
Mohammad Davari, KTH. Läs mer om forskningsprojektet.

LanteRNA - Utvecklar en metod som gör RNA synligt utan att påverka dess naturliga funktion i cellen. Vi bidrar därför till att lösa den största kvarvarande utmaningen för att ta RNA-baserade terapier till klinik, nämligen deras låga funktionella cellupptag. På liknande sätt underlättar vår metodforskning kring RNA-vacciner så att världen kan stå bättre rustad vid nästa pandemi.
Marcus Wilhelmsson, Chalmers. Läs mer om forskningsprojektet

Talkamatic - en digital textdialog som hjälper elever att hitta glädje och lässtrategier som är viktiga eftersom de bidrar till många läsupplevelser. Dessa ökar språkförståelse och leder i sin tur till större utbildningsmöjligheter. Digital textdialog möjliggör snabb och personlig feedback och får fram kompisen i läskompisen.
Martin Hamann, Örebro universitet och Göteborgs universitet. Läs mer om forskningsprojektet

Wergonic - Belastningsskador är ett globalt problem som kostar många länder omkring en procent av BNP. Wergonic utvecklar smarta arbetskläder som utvärderar belastningsergonomiska risker i arbetet. Dessutom ger de användaren realtidsfeedback för att denne själv ska kunna förbättra sin arbetsteknik och arbetsplats för att förebygga belastningsskador.
Farhad Abtahi, Högskolan i Borås, Karolinska institutet och KTH. Läs mer om forskningsprojektet

Om REACH

Tillsammans med övriga nordiska länder driver Vinnova Nordic Innovation House i Palo Alto. Målet är att hjälpa forskare och innovativa företag att dra nytta av regionens unika innovationsklimat. Ett sätt att göra det är via det halvårslånga inkubatorprogrammet REACH som syftar till att forskningsresultat ska komma till faktisk nytta.

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.