Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vill skapa större värde av avfallet

Runt om i Sverige finns hundratals kraftvärmeverk som producerar el och fjärrvärme av avfall och biomassa. Tänk om de samtidigt kunde tillverka annat som samhället behöver, som olika biobränslen, biokol och värdefulla kemikalier? Att förvandla landets större kraftvärmeanläggningar till bioraffinaderier som gör mer än el och värme är målet för Bioshare i Karlstad, som var med på IVAs 100-lista 2020.

– Visionen är att alla fjärrvärmebolag och andra förbränningsaktörer ska ha ett bredare fokus och skapa större värden av det som i dag eldas upp. Det skulle innebära att anläggningen utnyttjas mer effektivt samtidigt som omsättningen har potential att fördubblas, säger Christer Gustavsson, företagets grundare och vd.

Leende utomhus

Christer Gustavsson grundade Bioshare 2017 efter att ha skrivit en avhandling om hur kraftvärmeverk kan utveckla sin verksamhet genom att producera bland annat biobränslen.

Idén började gro när han arbetade som teknikkonsult. Efter mer än 20 år i industrin återvände han till akademin 2011 för att utveckla konceptet. Forskningen resulterade i en avhandling om ökat värdeskapande i kraftvärmesektorn och för att realisera sina tankar grundade han Bioshare 2017.

Projektet kom med på IVAs 100-lista 2020.

– Det var roligt och gav en hel del uppmärksamhet, även om det blev lite rumphugget på grund av pandemin och det inte gick att mötas fysiskt, säger Christer Gustavsson.

Företaget har i dag åtta anställda i Karlstad och Göteborg och fokus ligger på att utveckla teknik för kraftvärmeverkens eldningspannor så att de även kan tillverka exempelvis biokol och biometan.

I praktiken byggs en tillbyggnad till fjärrvärmeverkets hjärta, värmepannan. En del av den heta sand som används för att sprida ut värmen jämnt i förbränningsrummet cirkulerar till den nya kammaren. Finessen är att miljön här är syrefri så att bränslet i form av biomassa förgasas istället för att förbrännas. De energirika gaserna kan sedan tas om hand och förädlas vidare. I processen bildas även biokol som kan separeras från sanden.

Christer Gustavsson och utvecklingsingenjören Anna Köhler på Bioshare framför luckan in till en fjärrvärmepanna

Christer Gustavsson och utvecklingsingenjören Anna Köhler på Bioshare framför luckan in till en fjärrvärmepanna, vid tillfället avställd för underhåll.

Intresset för den patenterade tekniken är stor, berättar Christer Gustavsson, men än så länge befinner den sig på pilotstadiet. En första demonstrationsanläggning skulle ha stått klar 2021 vid Hedenverket som ägs av Karlstads energi. Projektet, som stöttades av Energimyndigheten, fick läggas i malpåse efter att ha stött på ett oväntat hinder: ombyggnaden av pannan skulle resultera i ett sämre försäkringsskydd än väntat.

– Trots att alla inblandade var positiva blev risken för stor, säger Christer Gustavsson.

Att få till ett nytt demonstrationsprojekt har ”högsta prio”, och denna gång ska försäkringsfrågan tas på stort allvar. Tanken är att låta försäkringsbolagen vara med i projektet så att de förstår tekniken och hur den påverkar riskanalysen.

Under tiden utvecklas tekniken vidare. I ett forskningsprojekt där bland annat Chalmers och Luleå tekniska högskola ingår tillsammans med företag inom energi, stål och metall utforskar Bioshare möjligheterna att tillverka biokol i kraft- och fjärrvärmepannor.

I ett annat utvecklingsprojekt, i samarbete med Karlstads energi och Växjö energi, bygger Bioshare en containerbaserad pilotanläggning för att detaljstudera transporten av het sand från huvudpannan till den syrefria externa reaktorn.

 – Det är kärnan i vår teknik och att kunna studera det under realistiska förhållanden som är viktigt inför kommande demoprojekt, säger Christer Gustavsson.

Att det tar tid att gå från idé till storskalig implementering är en av de saker han lärt sig som entreprenör. En annan att konceptet behöver utvecklas och anpassas efter marknadens behov. Det gäller också att hitta rätt finansiering. Vid sidan av teknikutvecklingen designar Bioshare reaktorer åt andra företag, men har också tagit in kapital från två privatägda riskkapitalbolag.

– Företaget blir lite som ens bebis och att ta in riskkapital är som att få fosterföräldrar. Det är viktigt att det blir rätt och att man sitter i samma båt och ror åt samma håll.

Fakta: BioShare

Gör: Utvecklar teknik för samproduktion av bränslen och kemikalier i befintliga förbränningsanläggningar.

Startår: 2017

Antal anställda: 8

Med på IVAs 100-lista: 2020

Koppling till lärosäte: Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola

Riskkapital: Två privatägda riskkapitalbolag.illustration

Idén är att koppla en fjärrvärmepanna till ytterligare en reaktor med syrefri miljö för att tillverka nya produkter.

IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Alla med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. 

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Till IVAs 100-lista

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.