IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistik – Hans Bergström-priset

Priset har inrättats för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet.
prisutdelning01.jpg

Prissumman är 100 000 kronor, och priset delas ut årligen.

En prisjury bestående av fem IVA-ledamöter fattar beslut om pristagare. Den leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, före detta chefredaktör och utgivare för Dagens Nyheter, medicine hedersdoktor Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, teknologie doktor Björn O. Nilsson, före detta vd för IVA och landshövding i Norrbottens län samt professor Lena Treschow Torell, före detta vd och preses för IVA.

Priset delas ut årligen oftast vid IVAs Akademisammankomst.

Nominera pristagare

Känner du till en journalistiskt verksam person eller redaktion, som du tycker står för ett vetenskapligt synsätt i media och som borde belönas för det? Välkommen att skicka din nominering till IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset. Nominering för 2022-års pris öppnar i mitten av januari och stänger den 1 mars 2022.  

Tidigare pristagare

2021: Amina Manzoor, DN/Expressen

2020: Ingrid Carlberg, författare och frilansjournalist

2019: Åke Spross, Upsala Nya Tidning

2018: Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio

2017: PM Nilsson, Dagens industri

2016: Bosse Lindquist, SVT

2015: Anders Bolling, DN

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73