Gå till huvudinnehållet
Gå till huvudmenyn
  • Start
  • Sök
In English
  • Press
  • Ledamotsrummet

Akademien

  • IVAs ledamöter
  • Akademiens avdelningar
  • IVAs Näringslivsråd
  • IVAs Studentråd
  • Styrning och ledning
  • Internationella relationer
  • IVAs historia

Fokusområden

  • Digitalisering
  • Energi & resurser
  • Entreprenörskap
  • Forskning & innovation
  • Kompetensförsörjning
  • Samhällsbyggnad

Det IVA gör

  • Evenemang
  • Projekt och program
  • Rapporter
  • Remissvar
  • Utmärkelser
  • Verksamhetsberättelser

589 sökträffar

Filtrera

Fokusområden (IVA)

Innehållstyper (IVA)

Sortering:

Search results updated results with filter x x

“Enat, snabbt och klokt” IVAs vd kommenterar EU-kommissionens färdplan

Idag presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen femårsplanen för EU:s framtida konkurrenskraft. ”Att EU-kommissionen driver konkurrenskraftsfrågorna kraftfullt är helt avgörande för vår kontinents framtid”, säger Sylvia Schwaag Serger, vd IVA.

Artikel
Publicerat: 29 januari 2025Senast uppdaterat: 30 januari 2025
Sylvia Schwaag Serger halvkropp i vit skjorta

IVAs vd - om Europas konkurrenskraft

De senaste veckorna har jag haft anledning att reflektera över den europeiska självbilden – särskilt när det kommer till teknikutveckling och konkurrenskraft. Många europeiska ledare ser just nu med avund på de stora amerikanska teknikföretagen.

Vd-ord
Publicerat: 25 mars 2025Senast uppdaterat: 26 maj 2025

Utmaningar med att utvinna jordartsmetaller

Strax efter nyår offentliggjorde LKAB att de gjort det hittills största fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Europa. Metallerna är av kritisk betydelse för att bygga batterier, vindkraftverk och annan teknologi som kan möjliggöra en snabb omställning till ett fossilfritt samhälle. Men att utvinna de åtråvärda metallerna är förknippat med stora utmaningar som måste lösas. Det säger Jenny Greberg, teknikchef på LKAB och ledamot av IVA.

Energi & resurser
Fokusartikel
Publicerat: 14 februari 2023Senast uppdaterat: 09 mars 2023

Sverige behöver en ny rymdlag

Yttrande avseende betänkandet ”En ny rymdlag” (SOU 2021:91). IVA välkomnar förslaget om ny rymdlag eftersom nuvarande lag från 1982 inte tar hänsyn till den utveckling som skett inom rymdområdet sedan dess då rymden idag är mer tillgänglig för aktörer med kommersiella intressen.

Forskning & innovation
Samhällsbyggnad
Remissvar
Publicerat: 27 april 2022Senast uppdaterat: 24 juli 2022

Namntung urvalskommitté till IVAs 100-lista för hållbar krisberedskap

Ansökan till IVAs tredje 100-lista, som uppmärksammar aktuell forskning med potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan nytta, är öppen och årets urvalskommitté står redo att ta sig an bidragen. Urvalskommittén består av drygt 40 kvalificerade personer ur IVAs breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 05 mars 2021Senast uppdaterat: 26 april 2023

Ny uppskjutningsplats gör Sverige till betydande rymdnation

Nu är Europas första uppskjutningsplats för satelliter invigd - och den är svensk. Lagom till att Sverige tar över ordförandeskapet i EU klipptes på fredagen den 13 januari snöret till den nya uppskjutningsplatsen på Spaceport Esrange utanför Kiruna. Det är den första i sitt slag i Europa och det är ett stort steg mot att göra Sverige till en mer betydande rymdnation i världen. Det säger Anna Rathsman generaldirektör på Rymdstyrelsen ochIVA-ledamot.

Samhällsbyggnad
Fokusartikel
Publicerat: 13 januari 2023Senast uppdaterat: 09 mars 2023

Frekvenser i samhällets tjänst

IVA välkomnar den statliga utredningens, Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92), angreppssätt när den fokuserar på samhällsekonomisk nytta som huvudkriterium för kommande spektrumtilldelning.

Digitalisering
Samhällsbyggnad
Remissvar
Publicerat: 05 juni 2019Senast uppdaterat: 25 april 2023

Samverkan sätter entreprenörskap i fokus

En gemensam arena för alla som strävar efter att stärka svenskt entreprenörskap saknas. IVA-initiativet Entreprenörskapsakademien ska råda bot på detta. Kristina Alsér är ordförande i styrgruppen.

Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 24 maj 2021Senast uppdaterat: 22 december 2022

Entreprenörskap i utbildning ger bättre resultat i flera ämnen

I dag behöver i princip alla studenter tänka på att bygga sina egna karriärer, oavsett om de har intresse av att starta företag eller inte. Att få möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor, genom att entreprenörskap integreras i utbildningen, har alla nytta av. Dessutom leder det till bättre studieresultat även i övriga ämnen.

Entreprenörskap
Artikel
Publicerat: 28 november 2021Senast uppdaterat: 22 december 2022

Fyra lärosäten, fyra roller?

IVA-projektet Utsiktsplats forskning har i en studie försökt ge en bild av rollfördelningen inom den svenska högskolesektorn.

Forskning & innovation
Rapport
Publicerat: 20 mars 2017Senast uppdaterat: 26 april 2023

Små och medelstora företags digitala utveckling 2017-22

Under åren 2017–2019 besvarade deltagarna i IVA-projektet Smart industris B2B-forum ett antal frågor om var de befann sig på sin digitaliseringsresa. Våren 2022 följdes dessa upp genom en digital enkät med huvudsakligen samma frågeställningar till samma målgrupp. Svaren ger en indikation på den utveckling som skett på området under denna, relativt sett, korta period.

Digitalisering
Artikel
Publicerat: 25 augusti 2022Senast uppdaterat: 07 februari 2023

2024 års Hans Werthén-stipendiater

Sex unga forskare och studerande bosatta i Sverige tilldelas årets stipendier från Hans Werthénfonden, för studier och forskning utomlands. Stipendierna delas ut i syfte att ge unga akademiker möjlighet att utvecklas i andra länder och återvända med nya kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta i Sverige.

Artikel
Publicerat: 18 juni 2024Senast uppdaterat: 18 juni 2024
gruppbild stipendiater

Sverige tränar cyberförsvar med världens bästa

Nyligen deltog Sverige genom Försvarsmaktens försorg i världens största övning i cyberförsvar Locked Shields. Tillsammans med 4000 deltagare från ett 40-tal länder fick representanter från Försvarsmakten och flera svenska myndigheter, organisationer och företag möjlighet att samarbeta för att vässa det svenska cyberförsvaret. Ledare för det svenska laget var cybersäkerhetsexperten och IVA-ledamoten Patrik Fältström.

Digitalisering
Fokusartikel
Publicerat: 03 juni 2024Senast uppdaterat: 03 juni 2024

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2024: Grundforskning med stor betydelse för diagnostik av sällsynta ärftliga sjukdomar

IVA-ledamot Anna Wedell, professor vid Karolinska Institutet och ledamot i Nobelkommittén som utser pristagarna kommenterar upptäckten bakom årets Nobelpris.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 08 oktober 2024Senast uppdaterat: 08 oktober 2024

Minskar förpackningars klimatavtryck

Med rätt förpackning kan företag spara både pengar och minska sina koldioxidutsläpp. Forskare vid Lunds universitet har utvecklat ett webbaserat verktyg för att optimera förpackningar och minska deras klimatavtryck. IVAs 100-lista och inkubatorprogrammet REACH har gett skjuts på vägen.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 24 oktober 2024Senast uppdaterat: 24 oktober 2024
kasserade förpackningar av olika utseende

IVAs 100-lista har unik plats i innovationssystemet

Som ny medlem i Research2Business styrgrupp hoppas Linköpingsprofessorn Fredrik Gustafsson kunna bidra till IVAs arbete med att nyttiggöra forskning. Han har själv lång erfarenhet som både forskare och entreprenör och menar att IVAs 100-lista har en unik plats i innovationssystemet.

Entreprenörskap
Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 20 juni 2024Senast uppdaterat: 26 juni 2024

Utlysning IVAs 100-lista 2024

Forskning ska komma näringslivet och samhället till nytta. Det är bakgrunden till IVAs 100-lista som lyfter fram aktuella och lovande forskningsprojekt. Nu söker vi kandidater till 2024 års 100-lista, den sjätte i ordningen. Temat är innovation genom tvärvetenskap.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 16 maj 2024Senast uppdaterat: 16 maj 2024

Debatt: Halvledare styr framtiden – och staten måste gå före

Pandemin visade hur beroende vi är av små, men avgörande komponenter – halvledare. Sverige måste vara med i EU:s storsatsning på om­rådet, och har alla förutsättningar att skaffa sig en framträdande roll. Men det krävs både politiskt mod och ekonomiska resurser från rege­ringen, ­skriver åtta ledamöter av IVA på DN Debatt.

Forskning & innovation
Artikel
Publicerat: 07 maj 2024Senast uppdaterat: 07 maj 2024
Datachip

Fyra finalister i företagstävlingen Smart industri

Juryn för företagstävlingen Smart industri utser Embedl AB, Frontpac AB, Inify AB och IPercept AB till 2024 års finalister. Tävlingen uppmärksammar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat.

Digitalisering
Artikel
Publicerat: 30 augusti 2024Senast uppdaterat: 30 augusti 2024
händer med mobil fotograferar prisutdelning

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA

Idag fattade IVAs Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny verkställande direktör för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning.

Artikel
Publicerat: 03 juni 2024Senast uppdaterat: 03 juni 2024
Sylvia och Marcus Wallenberg
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  • Om IVA
  • Kontakt
  • Press
  • Karriär
  • IVA Konferenscenter
© 2025 Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)