Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVAs 100-lista: aktuell forskning med potential för nyttiggörande

IVAs årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Här hittar du noga utvalda forskningsprojekt från Sveriges lärosäten, där alla deltagare har intresse av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. OBS: Namngivna kontaktpersoner för respektive forskningsprojekt på listan är ansvariga för att informationen och dess aktualitet är korrekt.

Filtrera

Årtal

Kategorier

Lärosäten

Search results updated results with filter x x

Personcentrerad energieffektivitet och klimatanpassning lab - IVAs 100-lista 2023

Det öppna labbet är tillgängligt för allmänheten och tillhandahåller möjligheter att testa energieffektiviserande ombyggnadsåtgärder.

Infrastruktur
Samhälle & välfärd

Umeå universitet

Högupplösta prognoser på framtidens elanvändning och flexbilitet - IVAs 100-lista 2023

För att undvika att elnäten i framtiden blir för trånga gör Endre mycket detaljerade prognoser på hur den framtida elanvändning kommer se ut och var den kommer vara.

Deep tech
Infrastruktur

Chalmers tekniska högskola

Preparing for an energy crisis using machine learning - IVAs 100-lista 2023

The results of this study will lead to prediction models, simulations of vulnerabilities in the energy infrastructure, and improved communication to citizens, making Sweden more prepared in times of an energy crisis.

Samhälle & välfärd
Deep tech

Uppsala universitet

Symphony - Peer-To-Peer Renewable Energy Marketplace Model - IVAs 100-lista 2023

Symphony project proposes a new peer-to-peer (P2P) renewable energy marketplace model and provides its software implementation to investigate the feasibility of such an approach.

Infrastruktur
Affärsmodeller

Blekinge tekniska högskola

Robotised screening for the sustainable energy materials of the future - IVAs 100-lista 2023

Novel materials constitute the core challenge for all ambitions towards new technologies in the field of renewable energy.

Deep tech

RISE Research Institutes of Sweden

Cybersäkert beteende för näringslivets digitala progress - IVAs 100-lista 2023

Vår forskning utgår från användarnas behov och bidrar med enkla, men pedagogiska, sätt att öva på cybersäkert beteende. Detta har resulterat i övningar som drar nytta av spelmekaniker för lärande.

Affärsmodeller
Smart industri

Luleå tekniska universitet

AI för hållbar matproduktion från odling till gaffel - IVAs 100-lista 2023

Inomhus vertikala odlingar (IVO) kan skapa symbios med sina värdbyggnader, vilket skapar nya förutsättningar för att förbättra energi och resurseffektiviteten i hela systemet. Detta kan bli en nyckelfaktor för att minska utsläppen av växthusgaser och också visa hur integration av andra infrastrukturer kan leda till hållbara stadsområden.

Deep tech
Gröna & blå näringar

Mälardalens universitet

Mikrobiella cellfabriker för produktion av nylon - IVAs 100-lista 2023

Nylon är en av våra vanligaste polymerer och dagens tillverkning från fossil råvara är energikrävande och orsakar utsläpp av kraftiga växthusgaser. Kanske krävs en helt ny värdekedja och produktionsprocess för att eliminera dessa problem?

Cirkulär ekonomi
Gröna & blå näringar

Lunds universitet

Noll Vibrationsskador - IVAs 100-lista 2023

Vibrationsskador från handhållna maskiner är den vanligaste arbetssjukdomen i Sverige och orsakar ofta kroniska skador på nerver och kärl. Varje dag exponeras ca 400 000 människor för vibrerande verktyg och maskiner mer än två timmar. Problemet existerar i flera olika branscher, från bygg- och anläggningsbranschen till fordons- och verkstadsindustrin och dentalsektorn.

Samhälle & välfärd
Smart industri

RISE Research Institutes of Sweden

TreePlanterXY - IVAs 100-lista 2023

Skogen spelar en viktig roll i vår vision om en klimatneutral framtid. För att nå denna så krävs ett smartare och mer hållbart skogsbruk.

Gröna & blå näringar
Smart industri

Sveriges lantbruksuniversitet

Om IVAs 100-lista

IVAs årliga 100-lista lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på aktuella teman. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt.

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar

Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.